NCRV

Het Beste Buurtplan

TV-uitzending Het Beste Buurtplan over betrokken bewoners in Nederlandse buurten

Zondag 23 november

Nederland 2, 19.45 uur

Op zondag 23 november zendt de NCRV het eenmalige tv-programma Het Beste Buurtplan uit. Hierin een reportage over het verloop van het NCRV project Het Beste Buurtplan van Nederland 2008.

Deze zomer heeft de NCRV Nederlanders opgeroepen buurtplannen in te sturen. Plannen om de buurt leefbaarder te maken, om activiteiten voor hangjongeren op te zetten of om wipkippen en andere speeltoestellen op te knappen. Maar liefst 250 plannen afkomstig uit heel Nederland en gemaakt door betrokken buurtbewoners zijn ingestuurd. Van een educatief ontdekkingsplan in het Groningse Delfzijl tot de Buuf Bazaar in het Limburgse Tegelen.

Een vakkundige jury met hierin onder meer presentator Joris Linssen en Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier heeft 35 plannen geselecteerd en de initiatiefnemers/ambassadeurs van deze plannen strijden sinds oktober op www.hetbestebuurtplan.ncrv.nl met elkaar. Wekelijks hebben de ambassadeurs een opdracht gekregen die ze binnen drie dagen moeten uitvoeren. Zo moesten de ambassadeurs een recordpoging doen, een BNâer strikken of een buurtlied schrijven en zingen. Via weblogs op de site hebben de ambassadeurs verslag gedaan van de uitvoering en resultaten van de weekopdrachten.

Van de 35 deelnemers blijven er op 14 november twaalf buurtplannen over en op 21 november wordt, tijdens een live uitzending van het radioprogramma Plein 5 de winnaar bekendgemaakt. Behalve de titel Het Beste Buurtplan van Nederland wint deze ambassadeur ook een geldbedrag van ⬠25.000 om zijn of haar buurtplan uit te voeren. In de uitzending van 23 november een verslag van de afgelopen weken, de buurtplannen, de buurten en haar bewoners en natuurlijk de finale.