Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

11 november 2008

Onthullende documentaires openen ogen voor mensenrechten tijdens IDFA

Movies that Matter presenteert themamiddag over journalisten in dictaturen en filmcompetitie

Movies that Matter presenteert tijdens IDFA een themamiddag en een mensenrechten filmcompetitie. De hiervoor geselecteerde films openen ogen voor situaties waarin de menselijke waardigheid en naleving van mensenrechten in het geding zijn. Zondag 23 november staat in het teken van journalisten in dictaturen met de vertoning van twee documentaires en aansluitend een debat. Samen met acht andere mensenrechtenfilms dingen deze producties mee naar de Movies that Matter Human Rights Award. Dagelijks wordt een van de competitiefilms vertoond, gevolgd door een gesprek met de filmmaker of een bijzondere gast.

Vorig jaar was de themamiddag De Verdieping van Movies that Matter binnen een mum van tijd uitverkocht. Dit jaar zijn op zondag 23 november in Pathé Tuschinski twee documentaires te zien over journalisten die ondanks censuur en gevaren verslag doen van de politieke ontwikkelingen in hun land. JOURNALISTS van Aleh Dashkevich is een portret van journalisten die in Wit-Rusland onder Loekasjenko hun vak proberen uit te oefenen. In BURMA VJ - REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY brengen Birmese reporters met camera's verstopt in tassen of vastgeklemd onder oksels verslag van de opstand tegen de dictatuur in 2007. Regisseur Anders Østergaard, oorlogscorrespondent voor Trouw Minka Nijhuis en Birma-specialist Tom Kramer nemen deel aan de aansluitende discussie onder leiding van Rindert de Groot van Cool Politics Productions.

Vanaf donderdag 20 november vertoont IDFA iedere festivaldag om 18 uur een van de documentaires uit de Movies that Matter filmcompetitie. Na afloop van de films worden filmmakers of andere gasten geïnterviewd door een Trouw-journalist. De films dingen mee naar de Movies that Matter Human Rights Award. De jury wordt voorgezeten door schrijver en journalist Chris Keulemans, die als directeur van De Balie in Amsterdam het Rushdie Comité en Press Now hielp oprichten. Hij wordt terzijde gestaan door bekroond filmregisseur en -producent Mercedes Moncada Rodriguez uit Mexico en mensenrechtenactivist Coral Vinsen uit Zuid-Afrika.

Voor de mensenrechten filmcompetitie zijn de volgende films geselecteerd:
* AT THE DEATH HOUSE DOOR, Peter Gilbert & Steve James (VS)
* De doodstraf bekeken door de ogen van Pastor Carroll Pickett, die vijftien jaar in de beruchte Hunsville gevangenis predikte bij executies.
* FIRE UNDER THE SNOW, Makoto Sasa (VS/Japan)
* Monnik Palden Gyatso werd in de strijd om Tibetaanse onafhankelijkheid 33 jaar gevangen gehouden en gemarteld door het Chinese Communistische Leger.
* ISETA: BEHIND THE ROADBLOCK, Juan Reina (Kenia)
* De Britse journalist Nick Hughes filmde in 1994 tijdens de Rwandese genocide hoe twee personen op gruwelijke wijze werden vermoord. Nu gaat hij terug naar de plek des onheil.
* LUCANAMARCA, Carlos Cárdenas & Héctor Gálvez (Peru)
* In het afgelegen Peruaanse dorp Lucanamarca is de herinnering aan het bloedbad dat leden van de beweging Lichtend Pad in 1983 aanrichtten nog pijnlijk aanwezig.
* MY FIRST WAR, Yariv Mozer (Israël)

* Toen Yariv Mozer in 2006 werd opgeroepen om aan het front in de oorlog tussen Israël en Libanon te vechten, nam hij zijn camera mee.
* STANDARD OPERATING PROCEDURE, Errol Morris (VS)
* Betrokkenen bij het schandaal in de Abu Ghraib gevangenis in Irak geven aan de hand van foto's een verklaring.
* VICTORIA, Adrian Jaime (Argentinië)

* Victoria Donda Pérez was de eerste baby die in gevangenschap werd geboren tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Ze gaat op zoek naar haar ouders.
* WHO KILLED CHEA VICHEA?, Bradley Cox (VS)
* Film over het corrupte rechtssysteem van Cambodja onderzoekt de moord op de populaire vakbondsman Chea Vichea, waarbij twee onschuldigen zijn aangewezen als verdachten.
* JOURNALISTS, Aleh Dashkevich (Wit-Rusland)
* Portretten van journalisten die in Wit-Rusland onder Loekasjensko hun vak proberen uit te oefenen, schetsen een verstikkend mensenrechtenklimaat.
* BURMA VJ - REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY, Anders Østergaard (Denemarken/ Zweden/Engeland/Noorwegen)
* Met camera's verstopt in tassen of vastgeklemd onder de oksels, brengen Birmese reporters verslag van de opstand tegen de dictatuur in 2007.

Movies that Matter organiseert onder meer het Movies that Matter Festival, het film- en debatfestival van Amnesty International. Van 2 tot en met 8 april 2009 vindt het festival voor het eerst plaats in de stad van recht en vrede: Den Haag.

Stichting Movies that Matter wordt ondersteund door Amnesty International, Stichting DOEN, Hivos-NCDO Cultuurfonds en het VSBfonds.

EINDE PERSBERICHT