Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht InFocus, 21 november 2008

Kanker binnen de moslimgemeenschap vaak nog omgeven met taboes en vooroordelen

Opgegeven door de arts, afgeschreven door de omgeving

Het is nog niet zo lang geleden dat binnen de Nederlandse samenleving het k-woord taboe was. Kanker, inmiddels een van de eerste volksziekten, lijkt op dit moment echter vooral binnen de moslimgemeenschap gevoelig te liggen. Daarom verzorgt de NMO komende zondag een uitzending over moslims met kanker. Wat betekent dit en hoe kan het leven van de zieke draaglijker gemaakt worden?

Kanker, het hebben van een ernstige ziekte überhaupt, is binnen de moslimgemeenschap een beladen begrip, omringd met schaamte en vooroordelen. Mensen weten te weinig van de ziekte, ze zien een diagnose aan voor een doodvonnis of ze beschouwen de ziekte als een straf van Allah. Zieke moslims ontberen daarom vaak adequate steun van hun omgeving, terwijl deze juist zo nodig is. Om hen de weg te wijzen binnen het doolhof van onze gezondheidszorg bijvoorbeeld. Maar ook om hoop te geven. Want hoop, zo blijkt uit deze uitzending, is hèt wapen van de zieke in zijn strijd om een draaglijk lot.

Aan de uitzending werkten mee Amal Zaghdoudi (borstkankerpatiënte, voorzitter van de stichting Children4Life, voor kansarme kinderen met kanker in Marokko), Asmae Choukat (mantelzorger voor haar inmiddels overleden vader, secretaris van de Stichting Allochtonen en Kanker) en Mehmet Uygun (vader van een zoon met kanker, voorzitter van de stichting Allochtonen en Kanker).

Klik hier voor onze promo!

Programma: InFocus, Achtergronden bij de actualiteit Uitzending: zondag 23 november 2008 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2 Daarna blijvend beschikbaar via de website
Herhaling: zaterdag 28 november 2008 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2




Nederlandse Moslim Omroep