Onderwijsbond CNV


Nieuws

22 november 2008

Verslag van de 9e ledenvergadering van de werkgroep Anders Actieven van de Onderwijsbond CNV op maandag 10 november 2008 in de "Schakel" te Nijkerk

Categorie: Verenigingsnieuws Anders Actieven, Verenigingsinfo Anders Actieven

Door: Harm Sleurink

Welkomstwoord en overweging

Onze voorzitter, Henny Verlaan, heet alle aanwezigen van harte welkom, met name mevr. Ida Spaan die vanmiddag een workshop zal verzorgen en de heer Peter Vermaat die vanmorgen een optreden zal verzorgen. Ook Ton Tetteroo, die het rechtspositionel spreekuur vandaag verzorgt heet hij van harte welkom en Christel Hermans , beleidsmedewerker van CNV Onderwijs. Uit het boekje " Overdenkingen" van de hand van Leen LaRivière leest hij een gedeelte onder de titel "Het juiste pad".In zijn welkomstwoord noemt de voorzitter de vijf aanbevelingen die het bestuur van de werkgroep heeft gedaan aan het hoofdbestuur naar aanleiding van de in 2007 gehouden enquete onder de leden van onze doelgroep:aandacht en/of begeleiding in de eerste twee ziektejaren, organiseren van een terugbeldag naar leden die aangegeven hebben hier prijs op te stellen, te bekijken of de dienstverlening en bereikbaarheid van de bond te optimaliseren is, aandacht voor de positie van vervangers in het onderwijs, mogelijkheden onderzoeken of er een site te maken is (al dan niet i.s.m. CNV Schoolleiders) met vacatures in het onderwijs, waarbij met name aandacht is voor de oudere werkzoekende. Het hoofdbestuur van onze bond heeft deze aanbevelingen overgenomen. Begeleiding/ondersteuning in de eerste twee ziektejaren is niet alleen van belang voor leden van onze bond, maar ook voor leden van de andere CNV bonden. Daarom is onze aanbeveling verbreed en is er inmiddels overleg met de Vakcentrale CNV om bij de begeleiding in de eerste twee ziektejaren de Vertrouwenspersonen CNV in te schakelen, met name waar het gaat om morele ondersteuning en/of een luisterend oor te bieden aan leden die daar behoefte aan hebben. In juni j.l. hebben we de terugbeldag gehad. Wij hebben ongeveer 80 leden teruggebeld.Hoewel dit bijna een jaar na de enquete was, hebben degenen die wij teruggebeld hebben aangegeven dit erg op prijs te stellen. De afdeling beleid bekijkt nog of uit de antwoorden van de leden nieuwe gezichtspunten voor de dienstverlening naar voren komen. Ook wijzelf hebben het prettig en zinvol gevonden om zo direct in contact te komen met collega's en zullen, in voorkomende situaties, zeker weer proberen een terugbelronde op de agenda te krijgen.Met andere punten is de bond nog altijd bezig. Wij zullen op gezette tijden de vinger aan de pols houden om te kijken hoe het hier mee staat.

Huishoudelijk gedeelte van de jaarvergadering.


1. Mededelingen.

De bestuursleden Nely van Dijk, Bert Broens en Hans Aupers zijn door omstandigheden afwezig.Rene Ebben is toegetreden tot het bestuur.


2. Verslag vorige vergadering

Wordt ongewijzigd vastgesteld.


3. Jaarverslag 2007

Er zijn geen vragen of opmerkingen over het verslag. Het verslag is hierbij vastgesteld. De secretaris wordt bedankt voor zijn werkzamheden.


4. Financieel verslag 2007

De penningmeester geeft enkele kleine wijzigingen door. Het saldo onderaan het financieel verslag betreft het saldo per 31-12-2007. Mevr. Wijkhuis rapporteert als lid van de kascontrolecommissie, waarvan ook de heer Ten Velden deel uit maakt.De commissie heeft de boeken gecontroleerd en in orde bevonden. De penningmeester wordt onder dank gedechargeerd. Ook de kascontrolecommissie wordt bedankt voor haar werkzaamheden.Twee leden zijn bereid gevonden zitting te nemen in de nieuwe kascontrolecommissie.


5. Vertrek/herverkiezing bestuursleden

Ineke Terluin en Wim Petersen zijn aftredend en herkiesbaar. Er is geen bezwaar tegen hun herverkiezing. Nely van Dijk en Hans Aupers zijn aftredend en niet herkiesbaar. De voorzitter bedankt hen voor hun werkzaamheden en collegialiteit.


6. Rondvraag

Vanuit de vergadering wordt gevraagd waarom de leden geen uitnodiging per post hebben gekregen.Dit is de afgelopen jaren in verband met de hoge kosten niet gedaan. Het bestuur zal gezien de lage opkomst het beleid met betrekking tot het uitnodigen van leden bespreken met het Dagelijks Bestuur van CNVOnderwijs.

Optreden Peter Vermaat

Peter Vermaat(verteller, theatermaker en theoloog) neemt ons mee in een bijzonder verhaal.

Aperitief

Onder het genot van een drankje hebben we de gelegenheid met elkaar in gesprek te komen.

Lunch

Themagedeelte

Er worden twee workshops gehouden.


1. Workshop Lotgenotencontact, onder leiding van Abels Jagersma en Wim Petersen.

Ook Willem Jelle Berg, lid van het Dagelijks Bestuur van CNVOnderwijs is hierbij aanwezig. Wim Petersen schetst de gang van zaken bij de (her)keuring. Hij deelt de "Update keuringen WIA WAJong, WAO en WAZ" van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid uit. Onder leiding van Abel Jagersma delen we ervaringen. Daarbij worden ervaringen met reïntegratiebureau's aan de orde gesteld. "Stel je aktief op bij een reïntegratiebureau, geef aan waar je behoefte aan hebt" wordt door een deelnemer geadviseerd.Aan de orde komt de vraag wat CNVO kan doen op dit punt. "Begin zelf een reïntegratiebureau" stelt een deelnemer. De mogelijkheid van samenwerking met een bureau waar goede ervaringen mee zijn wordt genoemd.


2. Workshop " Chronisch ziek: uitgedaagd!?" door mevr. Ida Spaan.

Aan de hand van een aantal stellingen spreken we met elkaar over "ziek zijn". Mevr. Spaan noemt de " 3 A's" van het verwerkingsproces na het verliezen van je gezondheid: Afweer(verdoving,ontkenning), Afscheid(verdriet,emoties) en Accommodatie(de ziekte een plek geven in je leven). Zij beveelt aan de regie over je leven te nemen en zodoende de kwaliteit van leven te verhogen. Effectief het heft in eigen handen nemen en goed communiceren naar hulpverleners en omgeving is daarbij essentieel.

Afsluiting.

Als allen weer in de grote zaal aanwezig zijn bedankt de voorzitter de inleiders van de workshops en biedt hen namens de vergadering een blijk van waardering aan.Vervolgens bedankt hij iedereen voor zijn/haar aanwezigheid , wenst iedereen een goede reis huiswaarts en sluit de 9e jaarvergadering van de werkgroep Anders Actieven.


---