Persberichten Binnensticht, 10.30 uur

Utrecht, 23-11-2008

Politie pakt fietsendiefstal aan

ZEIST - In de maand november hebben er 28 mensen aangifte gedaan van fietsendiefstal. De politie gaat daarom de komende maanden heling en fietsendiefstal extra aanpakken.

Opvallend is dat de dieven gericht zoeken naar relatief nieuwe fietsen. De politie heeft sterke aanwijzingen dat er fietssleutellopers in omloop zijn waarmee dieven eenvoudig bepaalde sloten kunnen openen. Bovendien zijn er ringsloten te koop met een extra kabel die in het ringslot bevestigd moet worden. Op deze sloten worden nog al eens blanke sleutels gebruikt. Het is voor fietsendieven dus erg makkelijk om dit slot te saboteren. Vaak worden de fietsen daarna ter verkoop aangeboden via verschillende sites op internet. De meeste fietsendiefstallen vinden op het moment plaats in en rond het centrum van Zeist.

Wat doet de politie?

De politie onderzoekt advertenties van te koop aangeboden fietsen die op internet worden geplaatst. Daarnaast surveilleert de politie op plekken waar veel fietsendiefstallen plaatsvinden. Tenslotte worden in deze donkere maanden fietsers aangesproken en de framenummers van hun fiets gecontroleerd. Past de fiets wel bij de bestuurder? Doel is erachter te komen of de fietser wel op zijn of haar eigen fiets rijdt.

Mensen die ergens een fiets gestald zien en die daar al langere tijd staat, wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Op deze manier kunnen mogelijk gestolen fietsen terug naar de rechtmatige eigenaar. De politie benadrukt dat als iemand getuige is van diefstal van een fiets daarvoor 112 mag bellen als er een pakkans van de dief is.

Belangrijkste tips tegen diefstal

U kunt er zelf veel aan doen om diefstal van uw fiets zoveel mogelijk te voorkomen. Wij geven u een aantal preventieve tips:

· De investering in twee verschillende goede sloten (het liefst van twee verschillende merken) is altijd de moeite waard, ook voor een tweedehandsfiets. Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één soort slot;

· Als er een bewaakte fietsenstalling in de buurt is, maak daar dan gebruik van. Er is een bewaakte fietsenstalling in het centrum van Zeist. Deze stalling bevindt zich tegenover de parkeergarage onder Belcour;

· Niet iedereen kan zijn eigen fiets goed omschrijven. Mocht uw fiets worden gestolen, dan heeft de politie uitgebreide informatie nodig bij uw aangifte. Bewaar daarom goed de kenmerken van uw fiets zoals het framenummer, type en kleur. Het framenummer is te vinden onder de trapas van het frame, op de buis van het balhoofd of het frame onder het zadel;

· Laat uw fiets door de fietsenmaker graveren met de eigen postcode en het huisnummer.

Doe altijd aangifte van een gestolen fiets. Hierdoor blijft de politie op de hoogte van het aantal gepleegde diefstallen en kan er gericht worden gecontroleerd.

Laat u niet verrassen

Gestolen spullen kopen is heling en dus strafbaar! Laat u niet verrassen. Veelal kunt u zelf de situatie wel inschatten. De reputatie van de verkoper, de plaats van de verkoop en de prijs zijn goede aanwijzingen om de aard van de koop te kunnen beoordelen. Biedt een onbekend persoon u op straat een fiets aan voor 50 euro? Dan is de fiets zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig. Een fiets van een paar jaar oud voor een kwart van de nieuwprijs op internet? Dat is zeer verdacht. Het beste is om een fiets te kopen bij een erkende fietshandelaar of een aankoopbon te vragen als u via een tussenpersoon of internet een fiets koopt.

Rijden onder invloed

ZEIST- Op vrijdag werd een automobilist aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol reed. Omstreeks 19.30 uur werd de man gecontroleerd op de Utrechtseweg. Hij bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 745 ug/l. Tegen de 37-jarige man uit Zeist is proces-verbaal opgemaakt en hij kon tevens zijn rijbewijs inleveren.

Geslotenverklaring

WESTBROEK- Op vrijdag kregen van 17.25 tot 18.00 uur 26 automobilisten een bekeuring omdat ze de geslotenverklaring aan de Korssesteeg negeerden.

Scootercontrole

ZEIST- Op vrijdag werd op de Leijenseweg en de Utrechtseweg een scootercontrole gehouden. In totaal werden 35 bromfietsen gecontroleerd. Hiervan waren er 16 in orde. In totaal werden 29 bekeuringen uitgeschreven voor o.a rijden zonder helm, rijden met te hoge snelheid en onjuiste inrichting.