Politie Groningen

Zondag 23 november 2008

Provincie Groningen, 23-11-2008

Groningen: friet en drank gestolen uit sportcomplex

Een sportcomplex aan de Iepenlaan in Groningen is tussen donderdagavond en zaterdagmorgen bezocht door inbrekers. De ongenode gasten hadden het voornamelijk voorzien op de alcoholische dranken in de kantine. Vermoedelijk hadden de inbrekers ook trek, want de gehele voorraad frites werd meegenomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld. De vereniging zal aangifte doen.

Groningen: hennepstekjes en zakjes softdrugs in auto

Twee mannen uit Haren (25) en Zuidlaren (27) zijn zaterdagmiddag gecontroleerd in Groningen. De 27-jarige man reed met een auto op het Akerkhof, terwijl dat niet is toegestaan. Zijn passagier had geen gordel om. Toen de auto langs de kant werd gezet roken de agenten een wietgeur. Op de achterbank stond een doos met daarin twaalf hennepstekjes. Ook was de Zuidlaarder in het bezit van een aantal zakjes softdrugs. De goederen zijn in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: beschonken bromfietser onderuit

Een 17-jarige bromfietser uit Groningen is zaterdagavond op de kruising Grandpre Molierweg met de Cuypersweg in zijn woonplaats onderuit gegaan. De jongeman wilde de bocht nemen, maar gleed vermoedelijk door een glad wegdek onderuit. Daarbij schampte hij een auto. De bromfietser, die geen helm droeg, is met meerdere verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Hij erkende met alcohol op te hebben gereden. In het ziekenhuis is een bloedproef afgenomen. De politie heeft de familie geïnformeerd.

Groningen: tieners aangehouden na mishandeling

Een politieman heeft zaterdagnacht in de Poelestraat in zijn vrije tijd twee 17-jarige jongens in de kraag gevat. De twee inwoners van Groningen hadden ruzie met twee leeftijdsgenoten, waarbij een van de jongens gewond raakte. Dit 17-jarige slachtoffer uit Groningen moest zich voor zijn verwondingen laten behandelen in het ziekenhuis. De vrije politiemedewerker droeg de amokmakers over aan zijn collegas die de verdachten vervolgens meenamen naar het politiebureau. Ze zijn ingesloten voor verhoor. Omdat de verdachten minderjarig zijn heeft de politie de ouders geïnformeerd.

Groningen: Friezen vallen vrouwen lastig en slaan de vrienden

Drie inwoners van Heerenveen (19, 23 en 25 jaar) zijn zaterdagnacht in de cel gezet. De drie vielen in de Peperstraat een paar vrouwen lastig en gebruikten daarbij vunzige taal. Zowel de vrouwen als hun vrienden waren daar niet van gediend en zeiden er iets van. Dat was voor de Feansters aanleiding om in te slaan op de 21-jarige man uit Veendam en zijn 20-jarige kameraad uit Groningen. Dit alles werd geconstateerd in de meldkamer van de politie waar camerabeelden van het uitgaansgebied worden bekeken. Agenten wisten het drietal aan te houden. Het geslagen duo gaat aangifte doen.

Groningen: Eeldenaar valt portier aan

Een 17-jarige inwoner van Eelde is zaterdagnacht aangehouden omdat hij op de Grote Markt een portier aan wilde vallen. De portier kon de aanval pareren en waarschuwde de politie. Die vroegen de Drent naar zijn beweegredenen, maar kregen geen zinnig antwoord. In plaats daarvan werd de puber vervelend en agressief. Hij werd door een van de agenten geboeid, maar hij zag kans om met zijn boeien te ontglippen. De tiener kwam met zijn handen vast niet ver. In de Gelkingestraat kon de Eeldenaar alsnog worden aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor.

Groningen/Zevenhuizen: aanhoudingen vanwege harddrugs

Een 19-jarige inwoner van Assen is zaterdagnacht meegenomen naar het politiebureau omdat hij vermoedelijk in harddrugs handelde. Een bezoeker van een horecapand aan de Vismarkt werd door de Assenaar aangesproken of hij drugs wilde kopen. Even later werd de Drent gecontroleerd. Hij had geen harddrugs bij zich, maar op de grond lagen enkele zakjes met vermoedelijk XTC en cocaïne. De politie maakt proces-verbaal op.

In een discotheek in Zevenhuizen werd diezelfde nacht een 19-jarige man uit Dokkum aangehouden. Een portier zag dat de Fries zich vreemd gedroeg en herkende het gedrag van een drugsgebruiker. De man werd meegenomen en werd gefouilleerd. De man had een zakje bij zich met daarin een wit poeder. Het poeder is in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen/Haren: grote verkeerscontrole

De politie heeft zaterdagavond en -nacht op diverse plaatsen in de binnenstad verkeerscontroles uitgevoerd. Behalve de controle van taxichauffeurs werden ook alcoholcontroles gedaan en werden ruim 800 kentekens nagetrokken. Daarnaast werd toezicht gehouden op andere verkeerssituaties. Ook in Haren werd gecontroleerd op rijden onder invloed van alcohol.

Enkele tientallen taxichauffeurs zijn gecontroleerd. Tegen vier taxichauffeurs werd proces-verbaal opgemaakt omdat ze met te hoge snelheid door de binnenstad van Groningen reden. Ze hielden geen rekening met de winterse omstandigheden. Een chauffeur reed 87 km/u waar 50 km/u is toegestaan. Eén beroepschauffeur kreeg een bekeuring omdat zijn auto niet APK-gekeurd was. De auto werd buiten gebruik gezet. Verder bleek dat de gecontroleerde chauffeurs hun administratie prima in orde hadden. De controle werd uitgevoerd in samenwerking met de Inspectie van Verkeer en Waterstaat.

Gedurdende de avond en nacht heeft de politie bijna 700 blaastesten uitgevoerd. Zowel automobilisten als bromfietsbestuurders werden gecontroleerd. Elf personen bleken onder invloed van alcohol. Drie bestuurders moesten direct hun rijbewijs inleveren omdat ze ver boven het toegestane promillage zaten. Een 42-jarige vrouw uit Farmsum had een alcoholpromillage van 2,35. De controle werd deels uitgevoerd in samenwerking met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 49 bestuurders stemden op vrijwillige basis in met een bloedproef en elf personen met een speekselproef. Twee automobilisten weigerden hun medewerking.

De politie maakte tijdens de controle gebruik van een systeem om kentekens te scannen. Een deel van de gecontroleerde en aangehouden bestuurders was eerder aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Ook hadden twee personen openstaande boetes met een totale waarde van duizend euro. Verder werden bekeuringen uitgedeeld voor het niet gebruiken van fietsverlichting, fout parkeren en tegen de rijrichting in rijden.

Appingedam: bromfiets zonder remmen

Een 17-jarige bromfietser uit Appingedam is zaterdagmorgen voor diverse overtredingen bekeurd. Agenten zagen de jongen rijden op het Gedempte Kattendiep en merkten op dat zijn tweewieler geen kenteken had. Toen de jongen werd gevraagd om zijn bromfietsrijbewijs en zijn kentekenpapieren kon hij deze niet tonen. Ook had hij geen ander legitimatiebewijs bij zich. Bovendien bleek de plof niet te beschikken over remmen. De jongen mag zijn brommer pas weer gebruiken als alles in orde is en dit door de politie is gecontroleerd.

Zuurdijk: automobiliste in sloot na draaien sigaret

Een 47-jarige vrouw uit Houwerzijl is zaterdagmiddag met haar auto op de Electraweg in Zuurdijk in een sloot beland. De vrouw was bezig een sigaret te draaien toen ze plotseling de macht over het stuur verloor en via de berm in de naastgelegen sloot terecht kwam. Ze kwam er zelf zonder kleerscheuren vanaf. Uit een blaastest bleek dat de vrouw alcohol had gedronken. De politie maakt proces-verbaal op.

Kolham: gewonden bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig ongeval op de Fromaweg in Kolham zijn zaterdagmorgen twee personen gewond geraakt. Een 44-jarige automobilist uit Siddeburen kwam in een bocht bijna in de berm en wilde corrigeren. Daardoor werd het voertuig onstabiel en kwam via een boom op de kop in een droge sloot tot stilstand. De bestuurder en zijn 17-jarige dochter zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Mogelijk heeft het natte en besneeuwde wegdek invloed gehad op het ongeval. De politie maakt een registratie.

Wildervank: strotransport langs de kant gezet

De politie heeft zaterdagmiddag op de N33 bij Wildervank twee vrachtwagens met stro langs de kant van de weg gezet. Beide transporten waren te breed en te hoog beladen, waardoor geen goed zicht mogelijk was rondom de combinaties. Bovendien zorgt te brede belading voor onveilige situaties voor het overige verkeer. De 22- en 39-jarige chauffeurs bleken niet in dienst te zijn van het transportbedrijf waarvoor zij reden. Hoewel ze beiden over chauffeursdiplomas beschikken, konden ze niet een rijtijdenschema overleggen. Bij onjuiste gegevens kunnen bij een verkeersongeval verzekeringsproblemen ontstaan. Beide combinaties moesten op een parkeerterrein achter blijven.

Ter Apel: fietser krijgt geen voorrang

Een 50-jarige fietser uit Ter Apel is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding in zijn woonplaats. De man fietste over de Heemker Akkerstraat en kreeg geen voorrang van een 40-jarige automobiliste uit Ter Apel. De fietser kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een registratie gemaakt van het ongeval.

Ter Apel: AZCer dreigt met mes

Een 24-jarige asielzoeker is zaterdagavond op het AZC in Ter Apel aangehouden na een woordenwisseling met een 21-jarige man. De 24-jarige had ruzie gekregen toen hij een sigaret wilde draaien, maar geen vloei kreeg. Daarop ging het opgewonden standje met een mes verhaal halen. Beveiligers wisten de verdachte te overtuigen dat dit niet de juiste manier was, waarna hij zijn mes inleverde. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: aanval op agent na huiselijk geweld

De politie heeft zaterdagnacht in Winschoten een 42-jarige man aangehouden omdat hij zijn 39-jarige vrouw had mishandeld. De Winschoter had ruzie gekregen met zijn zoon. De vrouw zei hier iets van en vervolgens reageerde de verdachte zich op haar af. Toen agenten in de woning kwamen om de vechtersbaas aan te houden, werd de man agressief. Hij ging een van de politiemensen te lijf met een lamp. Omdat de verdachte zich bleef verzetten werd pepperspray gebruikt. Eenmaal geboeid kon hij naar het politiebureau worden gebracht. De Winschoter is ingesloten. De politie heeft een geweldsrapportage gemaakt.

Sappemeer: tiener ziekenhuis in geslagen

Een 18-jarige inwoner van Hoogezand is zaterdagnacht het ziekenhuis in geslagen door een 19-jarige man uit Sappemeer. De Sappemeerster gedroeg zich in de Noorderstraat vervelend in de richting van een paar andere jongeren. Een 23-jarige man uit Hoogezand liep langs de verdachte. De verdachte riep dat hij om moest kijken. Toen de 23-jarige dit deed kreeg hij een klap. Daarna keerde de agressieveling zich tot de 18-jarige jongen. Deze kreeg plotseling enkele dreunen in zijn gezicht. De politie heeft de Sappemeerster aangehouden in ingesloten. Het slachtoffer kon na behandeling het ziekenhuis verlaten.

Ter Apel: bestelbus in brand gestoken

Een onbekende heeft zaterdagnacht in de Viaductstraat geprobeerd een bestelbus in de brand te steken. Omwonenden hadden rond 4.00 uur een knal gehoord en zagen dat de auto in de brand stond. Ze wisten het vuur zelf te doven, maar konden niet voorkomen dat het voertuig ernstig beschadigd raakte. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Winschoten: 17-jarige smijt met fiets

De politie heeft zaterdagnacht een 17-jarige inwoner van Midwolda aangehouden. De jongen liep met een paar vrienden over het Marktplein en wilde zijn vrienden tonen dat hij een fiets boven zijn hoofd kon tillen. Hij vond het vervolgens nodig het rijwiel met kracht op de grond te smijten. Even later trapte hij in de Vissersdijk tegen een raam. De puber werd meegenomen naar het politiebureau voor een verklaring. Zijn moeder was erg boos en hij zal ook thuis een stevig gesprek hebben over zijn gedrag.

Hoogezand: hennepkwekerij ontdekt door openstaande boetes

De politie heeft zaterdagavond in een woning aan de Sluiskade in Hoogezand een hennepkwekerij ontmanteld. Agenten gingen naar de woning omdat de 61-jarige bewoner nog openstaande boetes had. Toen de dienders binnen kwamen roken ze een penetrante wietgeur. Een kleine ronde door het huis leerde dat er verdeeld over twee ruimte 160 hennepplanten waren. De energieleverancier bevestigde dat er met de elektriciteitsmeter was geknoeid. De Hoogezandster is aangehouden.

Winsum: kunstgebit in tweeën na schermutseling

Een 43-jarige inwoner van de gemeente De Marne moet het de komende dagen zonder kunstgebit doen. De beschonken man had woorden gekregen met een andere bezoeker in een café in Winsum en werd door een portier uit het pand gezet. Daarbij ontstond een schermutseling tussen de man en de portier. Volgens de 43-jarige zou de beveiliger hem in het gezicht hebben geslagen en was daarbij zijn kunstgebit in tweeën geslagen. De politie heeft de gegevens van de horecamedewerker opgeschreven en heeft de inwoner van De Marne uitgelegd dat hij aangifte kan doen.

Appingedam: man moet auto inleveren

De politie heeft zaterdagnacht de auto in beslag genomen van een 25-jarige inwoner van Appingedam. De automobilist werd in de Molenstraat in zijn woonplaats gecontroleerd. Uit navraag bleek dat de Damster nog zon 900 euro aan openstaande boetes had staan. Omdat de man dit niet kon betalen werd besloten zijn auto mee te nemen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Bornholmstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 502, aantal overtredingen: 84, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Europaweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2543, aantal overtredingen: 88, hoogst gemeten snelheid: 86 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 1982, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 87 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Zuidbroek, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1880, aantal overtredingen: 9, hoogst gemeten snelheid: 128 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Harkstede, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 635, aantal overtredingen: 63, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Stedum, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 650, aantal overtredingen: 34, hoogst gemeten snelheid: 143 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.