Ingezonden persbericht


START PAN AMSTERDAM POSITIEF

Amsterdam, 23 november 2008- Zaterdag 22 november vond de opening plaats van PAN Amsterdam, de eigentijdse kunst- en antiekbeurs. De sfeer op de beurs was positief, er waren 6.225 bezoekers, iets meer dan vorig jaar. In het bijzonder objecten tot ¤25.000 gingen goed, maar verkocht weerden ook een Franse Lodewijk XV kroonluchter van circa ¤150.000 en een 17de-eeuwse zeestuk van Porcellis voor circa ¤175.000. Onder de overige eerste verrkopen een 18de-eeuwse doos van zilver en parelmoer van Pieter Reidt, twee schilderijen van Mesdag en contemporaine werken van Daniel Bodner en Ayako Rokkaku. Het Scheringa Museum voor Realisme kocht een werk van Dick Pieters met een vraagprijs van ¤170.000. Veel enthouusiasme was er voor het Design Paviljoen, dit jaar voor het eerst. Zo kocht een bezoeker zowel een bureau, lamp als stoel van Th.W. de Wit. PAN Amsterdam is nog t/m 30 november in de RAI Parkhal.

Antieke meubelen en kunstobjecten

Het topstuk van John Endlich Antiquairs, een zilveren doos met parelmoeren plaquette van Pieter van Reidt uit 1785, ging naar een Nederlandse verzamelaar. De zeldzame Franse Lodewijk XV kristallen kroonluchter van Kollenburg Antiquairs werd voor circa ¤150.000 verkocht. Vijf minuten na dee opening kocht een kunstadviseur een schedelrek uit Papoea New Guinea bij Polak Works of Art. Polak oogstte ook succes met de serie Swat-schotels uit Afghanistan en Pakistan voor ¤250 en ¤350. Hij verkocht er meer dan vijvijftig. Vanderven & Vanderven deed goede zaken. Zeventien objecten tussen de ¤100 en ¤10.000 vonden een nienieuwe eigenaar. Onder de kopers ook jonge verzamelaars.

Moderne en hedendaagse kunst

Vrijwel direct na de opening verkocht Kunsthandel Meijer de zeefdruk Love van Robert Indiana uit 1967. Heerenlux van Daan van Golden ging voor ¤45.000 naar een verzamelaaar bij Willem Rueb. Werk van hem komt zelden op de markt. Dick Pieters werkte twee jaar aan Stand achter de Wolken uit 2008. Galerie Mokum verkocht het aan het Scheringa Museum voor Realisme. De vraagprijs was ¤170.000. Contempo Galerrie verkocht drie werken van Juan Béjar, die de opening bijwoonde. Zes New Yorkse stadsgezichten van Daniel Bodner van ¤3.200 tot ¤7.500 vonden een nieuwe eigenaar br bij Hof & Huyser, die ook verkocht in hogere prijscategorieën. Ook werk van Ayako Rokkaku vond gretig aftrek. De kunstenares was met een schilderij bezig bij Gallery Delaive die zeven van haar werken verkocht voor ¤5.0000-¤7.000. Vier werken van Kees van Bohemen, voor ¤35¬35.000-¤45.000, en een werk van Appel, voor ¤80.000, gi gingen eveneens van de hand.

Schilderijen en ikonen

Rob Kattenburg verkocht een 17de-eeuws zeestuk van Porcellis met een vraagprijs van ¤175.0000 en twee gravures uit een atlas van Andreas Cellarius uit circa 1710 voor ¤12.500. Bij Jan Morsink Ikonen giing een ikoon met de heilige Nicolas Mozjaisk uit circa 1700 van de hand. Kunsthandel P. de Boer verkocht drie oude meesters, waaronder een stilleven van Hendrick de Fromantion en een Boslandschap van Cornelis de Vroom. Voor Kunsthandel A.H. Bies verliep de opening boven verwachting met onder meer verkopen van Schelfhout, Weissenbruch, Isaac Israels en Mesdag. Ook Peter Pappot verkocht een werk van Mesdag, Schuiten op zee bij dreigend onweer, voor ¤150.000 aan een partticulier.

Design Paviljoen

Het design Paviljoen werd met veel enthousiasme ontvangen. Caspar Ansingh verkocht een serie van zes stoelen van metaal en hout van de beroemde Franse ontwerper Jean Prouvé aan een verzamelaar die de bijbehorende tafel reeds in bezit had. De Andere Tijd verkocht een bureau, stoel en lamp van Th.W. de Wit uit de jaren dertig. Het was de eerste designaankoop voor de nieuwe eigenaren. Een verzamelaar kocht bij Histoire voor circa ¤4.6000 De Gigant/LP Centrum, een witte hanglamp van de Deen Louis Poulsen.

PAN Amsterdam is nog tot en met 30 november in de RAI Parkhal in Amsterdam.

Hoofdsponsor van PAN Amsterdam 2008 is Van Lanschot Bankiers.