Nieuw-Vlaamse Alliantie


Begroting al begraven nog vóór ze gestemd is (23/11/08)

N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon roept de federale regering op om de begroting van 2009 onmiddellijk opnieuw te maken. Na de vernietigende kritiek van het Rekenhof is deze begroting immers al dood en begraven nog vóór ze gestemd is in het parlement. Ze vertoont een financiële put van minstens 4,2 miljard euro en wellicht nog veel meer. Met een staatsschuld die de kaap van 300 miljard euro overschreden heeft, kan dit land zich zon tekort niet permitteren. Premier Leterme moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat er ten minste een evenwicht op de begroting is.

Jan Jambon: Het Rekenhof bevestigt de kritiek die de N-VA en alle oppositiepartijen de voorbije weken hebben geuit. De begroting die deze regering in het parlement heeft ingediend, is totaal ongeloofwaardig. Premier Leterme is uitgegaan van een economische groei van 1,2%, terwijl op dat moment het IMF reeds duidelijk voorspeld had dat het slechts 0,2% zou worden. De premier is echter doof gebleven voor deze waarschuwing, maar wordt nu door het Rekenhof zwaar op de vingers getikt.

Die lagere groeiverwachting maakt al een verschil van ongeveer 2 miljard euro. Maar het tekort dat deze begroting vertoont, is nog veel groter. De regering rekent immers ook op 800 miljoen euro van de deelstaten, maar daar heeft ze geen akkoord over. Van de lokale overheden verwacht ze een overschot van 700 miljoen euro, terwijl het maar liefst 18 jaar geleden is dat dit nog gebeurd is. Alle experts geven aan dat een tekort van 700 miljoen euro veel waarschijnlijker is. Dat maakt opnieuw een verschil van 1,4 miljard euro. Deze drie elementen alleen al maken dat deze begroting al een tekort van minstens 4,2 miljard euro vertoont, nog vóór ze zelfs maar gestemd is in het parlement. Dat is ongezien en onverantwoordelijk. En dan hebben we het nog niet over de vliegtaks die de begroting 130 miljoen euro moest opbrengen: een maatregel die de regering intussen al heeft moeten intrekken.

Jan Jambon: Deze regering moet haar begrotingsoefening onmiddellijk opnieuw doen. Het zou onverantwoordelijk zijn van deze regering om nu de kop in het zand te steken en te wachten met een herziening van deze totaal ongeloofwaardige begroting. Wat voor zin heeft het dat wij nu de komende weken al onze tijd en energie gaan besteden aan de bespreking van een begroting die reeds dood en begraven is?

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be