Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stadsleven in oorlogsgebied
Femke van Zeijl woont in Oost-Congo voor boek over verstedelijking

Ze wordt aangezien voor Rwandese spionne, krijgt uitgelegd door een Congolese soldaat waarom hij zoveel vrouwen heeft verkracht en gaat op zoek naar de bron van de voortdurende oorlog: de coltansmokkelaars. Journaliste Femke van Zeijl woont momenteel in Oost-Congo voor haar boek over verstedelijking in Afrika,

Ze zit op honderd kilometer van Goma, de stad belaagd door afvallige Tutsi-generaal Laurent Nkunda. In Bukavu, een stad die in 2004 al eens werd bezet door de troepen van deze generaal, doet ze onderzoek naar de invloed van oorlog en conflict op een stad. Daarvoor spreekt ze onder andere met mineralenhandelaars, verkrachtingsslachtoffers, marktkooplui, de aartsbisschop en ontheemden die naar de stad vluchtten om het voortdurende geweld in de regio te ontvluchten.

Op www.nrcnext.nl/citylifeafrika zijn haar belevenissen te volgen. Op 3 december keert ze terug naar Nederland. Ze is dan tot begin volgend jaar in het land om haar volgende reis voor te bereiden voor het stedenboek. Die zal gaan naar Jinja in Oeganda. Het onderwerp van dat volgende hoofdstuk is seks en relaties.
___________________________________

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht