Bussen Touringcarbedrijf Jack de Kort uitgerust met AED's


LAGE MIERDE, 20081123 -- De groene AED-plaatjes (Automatische Externe Defibrilator) worden steeds meer een bekend verschijnsel in het dagelijks leven. Op de meeste openbare plaatsen hangen de bekende AED-bordjes, die mensen attent maken op de aanwezigheid van een reanimatieapparaat. Gezien de naderende vergrijzing en de wil tot hulpverlening een goede zaak.

Zo worden er in veel regio's vrijwilligersverbanden in het leven geroepen Deze hulpverleners kunnen bijvoorbeeld middels een SMS-je naar een plaats worden gestuurd waar hulp nodig is.
Een opmerkelijk nieuwtje op AED-gebied kunnen we melden vanuit Lage Mierde. Als één van de eerste busondernemingen in Brabant heeft daar Touringcarbedrijf Jack de Kort BV onlangs haar bussen uitgerust met AED-apparatuur. Directeur Jack de Kort: `De mensen willen terecht steeds meer comfort op de bussen. Daar spelen we als bedrijf zoveel mogelijk op in. Zo hebben we bijvoorbeeld een loopbrug op onze bus om makkelijk te kunnen in- en uitstappen. Het uitrusten van onze bussen met AED's is dan ook een logische stap. Het geeft onze klanten op reis in een van onze bussen een veilig gevoel."

Hoe werkt een AED?
Een AED is makkelijk te bedienen. Sterker nog: gesproken opdrachten helpen je om het apparaat op de juiste manier te gebruiken. Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. Je plaatst twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer. De elektroden registreren of er hartactiviteit bij het slachtoffer is en of er al dan niet een schokopdracht moet komen. In een groot aantal gevallen zal de AED opdragen om door te gaan met reanimeren.

Opleiding
Dat is volgens Cor van Gool van BHV-AED opleidingen in Reusel die de scholing verzorgde van de chauffeurs van Jack de Kort voor de zogenaamde hartveilige omgeving essentieel. "Het is uiteraard belangrijk dat de chauffeurs weten hoe de apparatuur werkt. Vervolgens moet je natuurlijk weten hoe de hulpverlening verder moet worden aangepakt. Daarvoor hebben de chauffeurs nu de kennis in huis." Dit allemaal volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Een veilige gedachte wanneer men met de bus op reis gaat.

http://www.jackdekort.nl





Ingezonden persbericht