'Ingenieurs innoveren de toekomstige gezondheidszorg'

20/11/2008 14:22

Semico

IV° Europese congres van biomedische ingenieurswetenschappen en medische technologie te Antwerpen

Van zondag 23 tot en met donderdag 27 november 2008 heeft in Antwerpen het vierde Europese congres plaats van biomedische ingenieurswetenschappen en medische technologieën en hulpmiddelen.

Op dit belangrijke driejaarlijkse congres, dat voor het eerst in België wordt georganiseerd, zullen meer dan 1000 biomedische ingenieurs en artsen vanuit gans Europa en zelfs daarbuiten aanwezig zijn om innoverende onderzoeksresultaten, en nieuwe biomedische technologieën bekend te maken en te bespreken.

Immers van naald tot stethoscoop, over computer tomografie (CT-scan) tot chirurgische robotica, ... allen vonden hun ontstaan in en door het biomedisch ingenieursonderzoek.

Onder de titel 'Engineering for Health', zullen in de vier dagen van het congres in meer dan 800 bijdragen, nieuwe technologieën en inzichten in medische diagnose en behandeling op gebied van hart- en bloedvaten, signaal- en beeldverwerking, toepassingen van rehabilitatie en radiotherapie, nieuwe biomaterialen, patientspecifieke simulaties als voorbereiding op chirurgische ingrepen, biomechanica, ontwikkelingen van en in biomaterialen (oa. implantaten), moleculaire en genetische technologieën, tot de meest recentste en veelbelovende nanotechnologie, telegeneeskunde en "ehealth" worden besproken en bekend gemaakt. Belangrijke thema's die aan bod komen in de plenaire sessies zijn ondermeer de toekomstige verwachtingen en ontwikkelingen omtrent de regeneratieve geneeskunde, nieuwe medische hulpmiddelen, neurale prothesen, recente ontwikkelingen van het Blue Brain Project, en zorgaanbod voor de vergrijzende bevolking alsook de andere belangrijke uitdagingen in de toekomstige gezondheidszorg (kostprijsbeheersing van de gezondheidszorg , ethiek van therapie, en opleiding van de biomedische ingenieurs) ruime aandacht krijgen.

Het congres wordt plechtig geopend tijdens de Academische Zitting op zondag 23 november (18u00) door Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel. Sir Peter Mansfield, Nobelprijswinnaar 2003 in fysiologie en geneeskunde, voor zijn baanbrekend onderzoek en ontdekkingen in de MRI-scan (magnetic resonance imaging) of NMR-scan (nucleaire magnetische resonantie), zal tijdens deze zitting een voordracht geven omtrent snap-shot MRI en huidig onderzoek en ontwikkelingen.

Praktische info:

Plaats: FC&CC Antwerpen (De zalen van de Zoo)

Data: van zo 23 november tot en met do 27 november

Website en info: www.embec2008.be

Pers is welkom op de openingssessie om 18 u en journalisten kunnen op vertoon van perskaart ook andere sessies van het congres bijwonen.

Bijkomende info:

Omtrent wetenschappelijk inhoud:

Prof. Dr. Ir. Pascal Verdonck, Universiteit Gent, IBiTech, Institute Biomedical Technology.

www.ibitech.ugent.be Tel:0473 60 10 01

Prof. Dr. Ir. Jos Vander Sloten, K.U.Leuven, Afdeling Biomechanica. Tel: 0486 71 33 70

Omtrent organisatorische aspecten

Semico n.v., Dr. Lieve Ectors tel: 09 233 86 60 e-mail: mbec@semico.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel