Ingezonden persbericht

23 november 2008

Dierenleed door verwaarlozing

Dierenasiel Stevenshage ziet stijging aantal slachtoffers.

Streek-dierentehuis Stevenshage in Leiden heeft vorige week een vijftal verwaarloosde dieren opgenomen. De schrijnendste 'gevallen' waren de drie hondjes, alle drie shih-tzu's, waarvan er twee samen werden gevonden in Leiden, vervilt, vol klitten, hongerig. Natuurlijk werden de hondjes geschoren, gewassen en goed verzorgd in Stevenshage. Een paar dagen later bracht de dierenbescherming weer zo'n zelfde hondje. Zij was in Rijnsburg gevonden.

Eerst was niet zichtbaar wat de voorkant of de achterkant was. Toen ze een hondenkoekje aanpakte wel. Of het een meisje of een jongen was kon men ook pas zien nadat een pakket stinkende viltvacht afgeschoren was. Onder het aangekoekte haar en vuil kwamen verwondingen tevoorschijn, oude en nieuwere. De ergste wond was een vuistgrote gapende open plek aan haar buik. Lopen kon ze pas nadat haar nagels, die centimeters lang waren en in haar voetzolen waren teruggegroeid, waren afgeknipt.

Met veel geduld is Niyoi, zoals de asielmedewerkers haar genoemd hebben, van haar vacht, de lange nagels en het vuil ontdaan. Broodmager als ze was viel ze aan op het bakje voer. De gapende wond, wat een opengesprongen tumor bleek te zijn, en haar slechte conditie, maakte dat de asieldierenarts Niyoi heeft moeten laten inslapen.

Deze mishandeling en verwaarlozing van Niyoi is er een uit een reeks van vergelijkbaar dierenleed. Een overzicht van de verwaarloosde dieren die in 2008 in Stevenshage zijn binnengebracht gaat hierbij in een kader.

Ziet u dierenleed? En meldt u het? Als er iemand Niyoi van de foto herkent en weet waar zij vandaan komt, wilt u dat alstublieft melden aan asielbeheerder Leen Gottschal, telefoonnummer: 06-53.36.01.16. U kunt het anoniem melden; u kunt ook het meldpunt dierenmishandeling bellen (0900-20.21.21.0). Als niemand iets doet bij het zien van dierenleed, dan zal er niets verbeteren en blijven de dieren het slachtoffer van schandelijk mensengedrag.

Fotobijschrift: foto 1: Niyoi, op twee pootje en haar hoofd na, ontdaan van vacht en vuil

Fotobijschrift: foto 2: Tessa en Rens: zij hebben het wel gered.

Algemene informatie:

Streek-dierentehuis Stevenshage ontfermt zich over dieren uit: Alkemade, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Voorhout, Voorschoten, Voorhout, Warmond, Valkenburg en Zoeterwoude. Het dierenasiel vangt jaarlijks circa duizend honden, katten en andere dieren op. Voor de opvang en verzorging van deze asieldieren is het asiel afhankelijk van de jaarlijkse collecte, donateurs en giften. Daarnaast heeft Stevenshage een pension waar dieren hun vakantie kunnen doorbrengen.

Website van Stevenshage: www.dierenasielleiden.nl