Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


16.10.2008

Wetenschap en praktijk discussiëren over vitamine D

Vitamine D is van belang voor gezonde en sterke botten. Daarnaast toont wetenschappelijk onderzoek steeds vaker aan dat een tekort aan vitamine D mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van verschillende ziektebeelden, zoals kanker, diabetes en depressie. Nu de Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat veel Nederlanders een vitamine D-tekort hebben en het belang van deze voedingsstof wederom is onderstreept, organiseren het Vitamine Informatie Bureau en het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën op 24 november een symposium over dit onderwerp.

24 november: 'D-Day'
Tijdens het symposium spreken prof. dr. Paul Lips van het VUMC Amsterdam over vitamine D en chronische ziekten en ir. Irene van der Meer, GGD Den Haag, over vitamine D bij niet-westerse Nederlanders. Dr. ir. Rianne Weggemans, secretaris van de Gezondheidraad, licht het rapport van de Raad over vitamine D toe en ir. Astrid Kruizinga, TNO Zeist, presenteert de resultaten van een onderzoek naar het smeergedrag bij jonge kinderen en de bijdrage daarvan aan o.a. de inname van vitamine D. Het programma beperkt zich tot de middag en wordt voorgezeten door prof. dr. ir. Gertjan Schaafsma, lid van de Gezondheidsraad.

Informatie
Voor meer informatie over vitamine D of het symposium kunt u bellen met
Marjolein van der Drift, Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën, tel 070-3195145 of Suzan Tuinier, Vitamine Informatie Bureau, tel 0255-511130. Via www.voorlichtingmvo.nl of op www.vitamineinformatiebureau.nl/vitaminedsymposium kunt u zich voor het symposium inschrijven.

Advies Gezondheidsraad
Een tekort aan vitamine D komt onder alle bevolkingsgroepen voor, zo blijkt uit het advies van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad adviseert ouderen en mensen met een donkere huidskleur gezond te eten en genoeg margarine, halvarine en bak- en braadproducten te gebruiken (want daar is extra vitamine D aan toegevoegd). Ook moeten zij er een gewoonte van maken om dagelijks overdag minimaal een kwartier buiten te zijn met blote handen en onbedekt hoofd.

Extra risico lopen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, een sluier dragen, vrouwen boven de vijftig jaar en mannen boven de zeventig jaar. Voor deze risicogroepen adviseert de gezondheidsraad het gebruik van supplementen.

Voor meer informatie over Vitamine D en het rapport van de Gezondheidsraad zie:

* www.voorlichtingmvo.nl

* www.vitamineinformatiebureau.nl