Technische Universiteit Delft

Steden
door M&C

Promotie van Mevr. D. Tunas: "The Spatial Economy in the Urban Informal Settlement"

24 november 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw D. Tunas | Master in Conservation of Historic Towns and Buildings, België
promotor | Prof.dipl.ing. H.J. Rosemann Bk

The Spatial Economy in the Urban Informal Settlement

Over de hele wereld hebben steden te maken met een snelle groei. In veel steden van ontwikkelingslanden vormen wijken die illegaal zijn gebouwd een belangrijk deel van de stedelijke structuur. In deze gebieden wonen miljoenen mensen in armoede die geen toegang hebben tot de publieke woningsector. Deze bijzondere positie in de stad betekent echter dat aan de bewoners van deze gebieden naast huisvesting de mogelijkheid bestaat om economisch gezien te overleven. Het informele karakter van deze stadsdelen vertoont een zeer specifiek en bijzonder mechanisme van overleven dat in belangrijke mate wordt gekenmerkt door flexibiliteit in productie en ruimtelijk gebruik. Dit boek heeft als doel om inzicht te geven in de ruimtelijke economie op lokaal niveau en de ruimtelijke dynamiek met betrekking tot het overleven in deze informeel gebouwde stadsdelen. In het boek staat de kampong als casus centraal en wordt als voorbeeld gezien van informele nederzettingen van de stad Jakarta in Indonesiio. De conclusie is dat de dynamiek van het overleven in informele nederzettingen wordt gekenmerkt door meerdere combinaties tussen de formele en informele economie. De continuyiteit van haar productie staat in verband de gehele economische sector. Het is namelijk de formele sector die de vraag naar deze diensten genereert met haar economische mogelijkheden. Dit is sterk verbonden met de huidige locatie. Her verplaatsen ervan zou daarom het locale bestaan vernietigen.
De locale economische activiteiten worden eveneens bepaald door de flexibiliteit van de daar aanwezige ruimtelijke organisatie en productie. Deze bijzondere kenmerken stellen bewoners in staat te overleven door te manoeuvreren tussen de beperkte middelen en kapitaal. Het productie proces is zeer afhankelijk van de intensiteit van de maatschappelijke relaties waardoor onderhandeling over ruimte en flexibele productie plaats kan vinden. Daarom zijn de plaatselijke mogelijkheden tot overleven tegelijkertijd zeer flexibel en kwetsbaar.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008