Technische Universiteit Delft

Energievoorziening
door M&C

Promotie van dhr. A.M. van Voorden: "Power balancing in autonomous renewable energy systems"

24 november 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. A.M. van Voorden | elektrotechnisch ingenieur, Nederland promotor | Prof.ir. L. van der Sluis EWI
coprom. | Dr.ir. G.C. Paap UHD-EWI

Vermogensbalancering in autonome duurzame energie systemen.

Onder invloed van veranderingen in de elektriciteitswereld, door enerzijds marktwerking en anderzijds emissiereductie, wordt er wereldwijd gezocht naar haalbare scenario's waarin in de toekomst de energie op een duurzame en betrouwbare wijze geleverd kan worden. In dit onderzoek is onderzocht in hoeverre de autonome toepassing (los van het openbare elektriciteitsnet) een haalbare optie is. Voor dit onderzoek is een duurzame energie laboratorium (DENlab) gebouwd waarin op een schaalgrootte van 10 huishoudens de systeemintegratie van duurzame energiebronnen, energievraagpatronen en energieopslagsystemen is geanalyseerd.
Geconcludeerd is dat de autonome toepassing technische haalbaar is. De vermogensfluctuaties in zowel het aanbod als de vraag zijn echter aanzienlijk, zodat een geavanceerd opslagsysteem noodzakelijk is. Daarnaast is onderzocht in hoeverre aanbod voorspelling bij kan dragen tot een optimalisatie van het systeem. De winst hiervan in de gebouwde omgeving én in de autonome toepassing van deze schaalgrootte blijkt beperkt te zijn.
Het gerealiseerde laboratorium levert de universiteit de mogelijkheid om andere (nieuwe) duurzame bronnen, opslagsystemen of andere componenten in een realistische omgeving te testen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008