Nederlandse Taalunie

Hopende u hiermede van dienst te zijn

Den Haag, 5 november 2008

Nederlands Taalunie deelt 100.000 taalgidsjes uit aan ambtenaren

In de week van 24 november laat de Nederlandse Taalunie bij alle ministeries, provincies en gemeenten in Nederland en Vlaanderen een pakket taalgidsjes bezorgen. Het boekje met de titel `Hopende u hiermede van dienst te zijn' wordt gedrukt in 100.000 exemplaren. De inhoud is ontleend aan taaladvies.net, de website met taaladvies van de Taalunie. De meeste gestelde vragen van deze site staan nu compact in een boekje bij elkaar.

Het is een van de acties van de Taalunie voor haar jaarthema `burger, taal en overheid'. Met dit thema wil ze de aandacht vestigen op de manier waarop de overheid met de Nederlandse taal omgaat. Dat gaat zowel over taalbeleid als over taalgebruik van de overheid zelf.

Met Taalpeil 2008, burger-taal-overheid

Met het taalgidsje wordt de jaarlijkse krant Taalpeil meegestuurd. Dat is een krant die de Taalunie in diezelfde periode onder een breed publiek verspreidt. Daarin staan de resultaten van een publieksenquête die de Taalunie liet uitvoeren in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Ze vroeg onder meer hoe mensen de taal van de overheid ervaren, en wat ze verwachten van het taalbeleid. Verder staan in de krant voorbeelden van ambtenarentaal met suggesties voor verbetering. Er wordt ook in uitgelegd wat officiële talen zijn en welke initiatieven de overheid neemt in verband met de Nederlandse taal.

De krant en het ambtenarengidsje worden in één pakket verstuurd naar scholen en naar ministeries, provincies en gemeenten in Nederland en Vlaanderen. Ze kunnen de gidsjes en kranten zelf verspreiden onder hun ambtenaren en de bezoekende burgers.

Na 1 december kunnen meer gidsjes besteld worden. Informatie hierover staat dan op de website van de Nederlandse Taalunie www.taalunieversum.org op de themapagina burger-taal-overheid.
---