Oxfam Novib presenteert documentaires tijdens IDFA

19/11/2008 14:04

Oxfam Novib

Sunny Bergman en Abdelkader Benali introduceren films

Den Haag - 17 november. Tijdens het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) presenteert Oxfam Novib drie documentaires en lezingen. Sunny Bergman en Tamara Vuurmans, bekend van de documentaire 'Beperkt Houdbaar', geven een lezing voorafgaand aan de wereldpremière van 'Hair India' op maandag 24 november. De schrijver Abdelkader Benali leidt de documentaire 'The damned of the sea' in.

Oxfam Novib is voor het derde jaar een van de hoofdpartners van het IDFA (dit jaar van 20 tot en met 30 november). Met het programma van drie documentaires en daaraan verbonden lezingen, wil Oxfam Novib een aantal thema's voor het voetlicht brengen die nauw verweven zijn met haar dagelijks werk: mogelijk maken dat mensen in ontwikkelingslanden een zelfstandig bestaan op kunnen bouwen.

De documentaires 'Hair India", 'The damned of the sea' en 'Milking the rhino' spelen in respectievelijk India, Marokko en Kenia. Ze laten zien welke initiatieven mensen in die landen nemen voor een beter leven, zonder armoede. De makers van de drie documentaires zijn aanwezig en beschikbaar om na vertoning van hun film vragen vanuit de zaal te beantwoorden.

'Hair India' is een documentaire van de Italiaanse regisseur Raffaele Brunetti. Zijn film volgt de haren van een Indiaas meisje, die worden verwerkt tot dure extensies in westerse salons. Een verhaal over schoonheidsidealen en globalisering, over arm en rijk. Waar lang haar voor een vrouw in India haar enige kostbare bezit is, is het voor de ander een symbool van status en schoonheid.

'The Damned of the Sea' van Jawad Rhalib gaat over import-grootvissers die de wateren voor de Marokkaanse kust leegvissen, terwijl de plaatselijke vissers werkloos toekijken. De auteur Abdelkader Benali, zelf van Marokkaanse afkomst, introduceert de film.

'Milking the Rhino' van David E. Simpson is een natuurdocumentaire die in plaats van het dier de mens centraal stelt. Twee Afrikaanse stammen - de Maasai en de Himba - doen zelf voorzichtige pogingen om in hun omgeving de neushoornpopulatie in stand te houden. Doel: een duurzaam samenleven van mens en dier. De documentaire wordt ingeleid door de regisseur van de film en door Aletta van der Woude van de sectie Zuidelijk Afrika van Oxfam Novib.

Programma:

Maandag 24 november; Tuschinski 1, Amsterdam

Hair India


- 19.30: Welkomstwoord Monica Maassen, interim

directeur campagnes Oxfam Novib


- 19.40: Lezing Sunny Bergman en Tamara Vuurmans


- 20.10: Hair India


- 21.30: Vragen voor filmmakers Raffaele Brunetti en Marco Leopardi

Dinsdag 25 november; Tuschinski 1, Amsterdam

The damned of the sea


- 19.30: Welkomstwoord


- 19.35: Lezing Abdelkader Benali


- 20.00: The damned of the sea


- 21.00: Vragen aan filmmaker Jawad Rhalib

Woensdag 26 november; Tuschinski 1, Amsterdam

Milking the rhino


- 19.30: Welkomstwoord door Aletta van der Woude van Oxfam Novib


- 19.40: Inleiding door filmmaker David E.

Simpson


- 19.50: Milking the rhino


- 21.20: Vragen aan de filmmaker en aan Aletta van der Woude van Oxfam Novib

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere Ambassadeurs van het Zelfdoen.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,