Nederlandse Taalunie

Uitnodiging Taaluniedebat: Burger, Taal en Overheid

Den Haag, 19 november 2008

Uitnodiging Taaluniedebat: Burger, Taal en Overheid De Brakke Grond Amsterdam, 24 november 2008, 13.30-17.15 uur

De Nederlandse Taalunie nodigt u van harte uit op het Taaluniedebat 2008 met als thema: Burger, Taal en Overheid. Op het debat komen twee vragen aan de orde:

1. moet de overheid zich meer bemoeien met het taalgebruik van de burger?

2. wat voor taal moet de overheid gebruiken om met de burger te communiceren?

Het eerste debat wordt aangezwengeld door de auteur Benno Barnard, die al herhaaldelijk heeft gepleit voor een krachtig beleid tegen de verloedering van het Nederlands, en door de taalsociologe Reinhild Vandekerckhove, die nieuwe vormen van taalgebruik (o.a. sms- en chattaal) ziet als een teken van levenskracht van het Nederlands.

In het tweede deel debatteert een panel met (ervarings)deskundigen aan de hand van de stelling: "de overheid moet communiceren in jip-en-janneketaal?" Ook het publiek krijgt hierin ruim het woord.

Tijdens het evenement stelt de Taalunie twee publicaties voor, die gratis in grote oplage worden verspreid:


1. Taalpeil, de jaarlijkse krant over de toestand van het Nederlands, is dit jaar gewijd aan taalgebruik en taalbeleid van de overheid. In de krant worden de verrassende resultaten toegelicht van een grote enquête bij burgers en ambtenaren uit Nederland, Vlaanderen en Suriname.


2. 'Hopende u hiermede van dienst te zijn' is een taalgids voor ambtenaren, gebaseerd op de website met taaladviezen van de Taalunie. In het boekje worden de adviezen van taaladvies.net compact bijeengebracht. De Taalunie deelt 100.000 exemplaren gratis uit onder ambtenaren.

Journalisten kunnen onder embargo tot maandag 24 november om 17.00 uur een pdf ontvangen van Taalpeil 2008. Ook kunnen zij onder embargo een exemplaar van de taalgids ontvangen. Verschillende mensen die hebben meegewerkt aan Taalpeil, zullen aanwezig zijn op het debat. Het is ook mogelijk vooraf een opiniestuk over overheidstaal te ontvangen, geschreven door een van de debaters: nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer (421 woorden), VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx (463 woorden), Marlies Elert-Janssen, algemeen directeur Tappan Communicatie (1189 woorden) of T. Sanders en C. Jansen, hoogleraren communicatie Utrecht en Nijmegen (1293 woorden). Ook voor deze opiniestukken geldt een embargo, namelijk tot de ochtend van 24 november. Hiervoor moet u contact opnemen met Ludo Permentier, lpermentier@taalunie.org. Hij zal de journalisten ook ontvangen. In de Brakke Grond is een persruimte beschikbaar met internetverbinding.

Meer informatie over het debat en het jaarthema van de Taalunie: http://taalunieversum.org/debat
telefoon: +31 70 346 95 48