Gemeente Rotterdam

Nr. 48

21 november 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 24 t/m 30 november 2008

Aandacht voor huiselijk geweld tijdens Week zonder Geweld

Op maandag 24 november start de Week zonder Geweld. De week is een landelijke campagne die zich richt op bewustwording en mentaliteitsverandering ten opzichte van geweld tegen vrouwen. In Rotterdam ligt de nadruk op huiselijk geweld. In de werkgroep die de activiteiten in deze week organiseert zijn ArosA, Scala, Dona Daria, Spirit, CMO Stimulans en de GGD Rotterdam-Rijnmond vertegenwoordigd. Het programma voor deze week is als volgt:


- Maandag 24 november opent wethouder Kriens om 13.00 uur de Foto-expositie van Karin Oppelland over huiselijk geweld in de hal van het stadhuis.


- Maandag 24 november is wethouder Karakus vanaf 15.00 uur gastheer bij de Ondertekening convenant Politiekeurmerk Veilig Wonen voor vrouwen in het AWAREprogramma in het stadhuis.


- Dinsdag 25 november vanaf 13.30 uur is in de centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat een openbaar debat over huiselijk geweld.


- Woensdag 26 november ondertekent wethouder Kriens om 7.30 uur een Intentieverklaring met bedrijven in het stadhuis.


- Donderdag 27 november neemt wethouder Kriens deel aan de Expert-meeting Wet huiselijk geweld.


- Vrijdag 28 november is er een Crosstraining huisverbod voor professionals.

(Voor meer informatie: Jelle Zeilstra, Communicatieadviseur GGD Rotterdam-Rijnmond, tel. 06 - 12992397)

Wethouder Harbers op economische missie naar Turkije

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) brengt van 24 tot en met 28 november 2008 een bezoek aan Turkije. Het bezoek maakt deel uit van een economische missie van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) samen met 130 bedrijven en onderwijsinstellingen. Wethouder Harbers brengt samen met een delegatie van het Rotterdamse bedrijfsleven, een vertegenwoordiging van Rotterdamse onderwijsinstellingen en de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) een bezoek aan de Turkse steden Istanbul en Izmir. Tijdens de missie worden Rotterdamse bedrijven en onderwijsinstellingen in contact gebracht met hun Turkse tegenhangers. De wethouder opent een seminar van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Istanbul, dat in het teken staat van de investeringskansen in Nederland. De reis wordt ook aangegrepen om de bestaande banden met de gemeente Istanbul verder te verstevigen.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs - Van Eupen, tel. 010 - 417 3835 of 06 - 5107 4786)

Burgemeester Opstelten opent vakbeurs Leisure & Sport Totaal

Burgemeester Ivo Opstelten opent op dinsdag 25 november om 10.00 uur de vakbeurs Leisure & Sport Totaal in Ahoy, aan de Ahoyweg 10. De burgemeester spreekt de aanwezigen toe en verricht aansluitend de openingshandeling. Leisure & Sport Totaal is de nieuwe naam van de enige totaalvakbeurs van en voor de Nederlandse vrijetijdsindustrie. Dit is een tweejaarlijks evenement dat de afgelopen jaren bekend stond onder de naam Splashure, Sport & RecreaTech. Op deze beurs zijn bedrijven aanwezig uit de sectoren aqua, recreatie, sport, wellness en facilities.

(Voor meer informatie: afdeling communicatie Ahoy, Marc Fonhof, tel. 010 - 293 3270)

Wethouder Grashoff spreekt op conferentie van Kunst en Cultuur

Op dinsdag 25 november om 10.00 uur spreekt wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) op een conferentie van de dienst Kunst en Cultuur (dKC) over de resultaten van acht jaar Actieplan Cultuurbereik. De conferentie wordt gehouden in het theater Lantaren/Venster aan de Gouvernestraat. Eind dit jaar eindigt een periode van acht jaar Actieplan Cultuurbereik. Dit programma van Rijk, provincies en gemeenten had tot doel om meer burgers in contact te brengen met kunst en cultuur. Tijdens de conferentie wordt teruggeblikt én vooruit gekeken. .

(Voor meer informatie: Olga Smit, dKC, tel. 010 - 267 1909)

Wethouder Schrijer brengt bezoek aan winkelgebied Kralingen-Crooswijk

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) brengt op woensdag 26 november om 9.00 uur een bezoek aan winkelgebied Kralingen-Crooswijk. Het bezoek begint bij Makelaardij Langejan waar wordt gesproken over de plannen voor de winkels aan de Oudedijk. Vervolgens wordt een bezoek gebracht aan vishandel R. den Haan (Oudedijk 145) en Sportshop Kralingen (Oudedijk 247-253). Rond 10.30 uur wordt de wethouder verwacht bij winkels aan de Crooswijkseweg. Hij brengt een bezoek aan Joop Voerman Verlichting (Crooswijkseweg 93-97) en supermarkt Ali Baba (Crooswijkseweg 115). Vervolgens wordt de Biergids (Vlietlaan 2) en Nasip levensmiddelen (Vlietlaan 36b) bezocht. Het bezoek wordt afgesloten met een lunch bij restaurant Fideel, Goudse Rijweg 16.

(Voor meer informatie: communicatie Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Yvonne Spijkers, 010 - 205 3787)

Wethouder Bolsius bedankt bewoners op Avond voor Schouwers

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) bedankt woensdag 26 november om 17.30 uur bewoners op de Avond voor Schouwers in een feesttent op het Excelsiorterrein, aan de Honingerdijk 110. De betrokken bewoners gaan regelmatig met medewerkers van Gemeentewerken, Roteb, Stadstoezicht en deelgemeenten mee, om te beoordelen (schouwen) of hun buurt schoon en heel is. Speciaal voor deze bewoners is de Dag van de Schouwers georganiseerd. Het beoordelen of Rotterdam schoon en heel is, gebeurt aan de hand van zogenoemde kwaliteitsbeelden. Onderwerpen als hoeveelheid zwerfvuil, aanwezigheid van hondenpoep, de afvalbakken, graffiti en onkruid spelen een belangrijke rol in de beoordeling

(Voor meer informatie: Communicatie Gemeentewerken, Monique Godijn, tel. 010 - 489 4362)

Wethouder Bolsius opent conferentie 'Op weg naar een klimaatbestendige samenleving'

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) opent donderdag 27 november om 9.30 uur de conferentie 'Op weg naar een klimaatbestendige samenleving'. Tijdens dit congres wordt het nieuwe onderzoekprogramma Kennis voor Klimaat gelanceerd. Om het belang van een beperking van de klimaatverandering en een aanpassing aan het toekomstige klimaat te onderstrepen, zijn onder meer Ken Livingstone (voormalig burgemeester van Londen) en Jim Hansen (directeur van de NASA en docent aan de Columbia University) uitgenodigd een toespraak te houden. De conferentie vindt plaats in de Doelen in het Willem Burger Zaal complex, aan het Kruisplein.

(Voor meer informatie: Florrie de Pater, Kennis voor Klimaat / Klimaat voor Ruimte, tel. 020 - 598 2656)

Wethouder Bolsius bezoekt zwembad Oostervant

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) bezoekt donderdag 27 november om 12.15 uur het zwembad Oostervant, aan de Oostervantstraat 25.

In februari 2008 hebben alle Rotterdamse zwembaden van Sport en Recreatie en Sportfondsen Nederland het Keurmerk Veilig en Schoon ontvangen. Dit keurmerk toont aan dat de zwembaden voldoen aan minimaal alle wettelijke voorschriften, met als doel de hygiëne en veiligheid van zwembadbezoekers te waarborgen. Deze goede ontwikkeling wil de wethouder niet onopgemerkt voorbij laten gaan en heeft daarom beloofd al deze dertien zwembaden een bezoek te brengen.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Geluk spreekt bij opvoeddebat

Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) neemt op donderdag 27 november van 14.30 tot 17.30 uur deel aan het opvoeddebat van het expertisecentrum voor Jeugd, Samenleving en Opvoeding (JSO). Tijdens het debat staat onder meer de vraag centraal wie verantwoordelijk is voor de opvoeding van kinderen; ouders, professionals of de overheid. Naast de wethouder nemen ook Samira Bouchibti (Tweede Kamerlid), Rene Diekstra (lector Jeugd en Opvoeding), Machteld Dutman (directeur JSO), Louis Tavecchio (Hoogleraar pedagogische aspecten kinderopvang) en Fred Venus (directeur Stichting Jeugdformaat) deel aan het debat.

(Voor meer informatie: Margreeth Kadiks, Communicatie JSO, tel. 0182 - 547 888)

Wethouder Grashoff spreekt op conferentie van allochtone vrijwilligersorganisaties

Op donderdag 27 november om 18.05 uur spreekt wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) op een conferentie van de allochtone vrijwilligersorganisaties (Avo's) in café Engels aan het Stationsplein 45. Avo's willen graag een brugfunctie vervullen tussen de Nederlandse samenleving en de eigen groep (bridging). Ze zijn ook vaak toegangspoort tot de eigen doelgroep (bonding). Tijdens de conferentie wordt besproken hoe de avo's hun rol in de Nederlandse samenleving nog beter kunnen vervullen.

(Voor meer informatie: Jimmy Sewnath, Stimulans, tel. 010 - 433 1911)

Burgemeester Opstelten brengt bezoek aan Oslo

Op vrijdag 28 november brengt burgemeester Ivo Opstelten een bezoek aan de Noorse hoofdstad Oslo. Daar zoekt hij in bijzijn van de burgemeester van Oslo dhr. Fabian Stang een kerstboom uit. De boom wordt op 12 december feestelijk opgetuigd voor het stadhuis. Het is de 58ste keer dat een kerstboom uit Oslo in Rotterdam wordt geplaatst. Daarnaast brengt de burgemeester een bezoek aan de stadshaven Björvika en opent hij de expositie 'Harbor Lights' in de GAD Galleri. In deze expositie zijn kunstwerken te bezichtigen van twaalf Rotterdamse kunstenaars. De expositie is samengesteld door de Nederlandse curator Henk Tas.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afdeling concerncommunicatie, Maarten Molenbeek tel. 010 - 417 3812)

Wethouder Geluk geeft kick-off voor VDA6+

Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) geeft op vrijdag 28 november om 10.30 uur de kick-off voor de VDA6+ in Recreatiecentrum de Oostervant, aan de Oostervantstraat 25. VDA staat voor Volledig Dag Arrangement en de 6+ staat voor zes extra uren lestijd per week voor sportieve, creatieve en expressieve vakken. Hiervoor krijgen schoolkinderen les van vakleerkrachten voor muziek, dans, theater en bewegingsonderwijs, zodat de eigen leerkracht zich gericht met het onderwijs op het cognitieve vlak kan bezig houden. Uniek voor VDA6+ is de samenwerking tussen Lekker Fit!, Stichting Disck, de Maria Basisschool en Recreatiecentrum Oostervant.

(Voor meer informatie: Nina Miezelmoe, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 3410)

Wethouder Grashoff zwaait Santa Claus uit

Op vrijdag 28 november om 16.30 uur zwaait wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) het beeld Santa Claus van Paul McCarthy uit. Hij doet dat bij het vertrek van Santa vanaf Museum Boijmans Van Beuningen aan het Museumpark naar zijn definitieve standplaats op het Eendrachtsplein.

(Voor meer informatie: Femke van der Stoep, Internationale Beelden Collectie, tel. 010 - 225 0854)

noot voor de redactie/