Gemeente Rotterdam

Nr. 204

21 november 2008

Werkbezoek in teken van versterken bestaande banden met Turkije

Wethouder Harbers op economische missie naar Turkije

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) brengt van 24 tot en met 28 november 2008 een bezoek aan Turkije. Het bezoek maakt deel uit van een economische missie van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), samen met 130 bedrijven en onderwijsinstellingen. Aan de economische missie nemen ook de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Enschede deel. De bedrijvendelegatie staat onder leiding van MKB-voorzitter Loek Hermans. Wethouder Harbers brengt samen met een delegatie van het Rotterdamse bedrijfsleven, een vertegenwoordiging van Rotterdamse onderwijsinstellingen en de Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) een bezoek aan de Turkse steden Istanbul en Izmir.

Tijdens de missie worden Rotterdamse bedrijven en onderwijsinstellingen door middel van match-making programma's in contact gebracht met hun Turkse tegenhangers. De wethouder spreekt tijdens het seminar van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Istanbul, dat in het teken staat van de investeringskansen in Nederland. De Rotterdam Port Promotion Council organiseert in Istanbul en Izmir een "Bulk en Logistics seminar" en een business lunch. De wethouder zal op de beide seminars van de RPPC spreken. Ook spreekt hij in Istanbul en Izmir met betrokkenen over mogelijkheden tot samenwerking bij klimaataanpak en energievraagstukken.

Turkije is één van de nieuwe economische grootmachten (Brazilië, Rusland, India, China, Turkije) waar Rotterdam vanuit haar internationale acquisitiestrategie extra op in zet. Van de bijna 30.000 Rotterdamse ondernemers heeft 7% een Turkse achtergrond. In 2004 werd door de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam N.V., de Kamer van Koophandel Rotterdam en het bedrijfsleven het Trade & Investment Center (TIC) Turkey opgezet in Rotterdam. Dit landelijke handels- en investeringscentrum biedt professionele ondersteuning om de positie van het Nederlandse bedrijfsleven te versterken in het zakendoen met Turkije. De economische missie zal tevens worden aangegrepen om de bestaande banden met de stad Istanbul verder te verstevigen.

noot voor de redactie/