Provincie Groningen

Stad Provincie zet fors in op verdere ontwikkeling Blauwe Stad 24 november 2008

Gezamenlijk persbericht van de provincie Groningen en de Blauwe Stad

Om een impuls te geven aan het project Blauwe Stad stelt het college van GS nieuwe afspraken met de Ontwikkelingsmaatschappij Blauwe Stad voor. Hiermee willen GS de voortgang van het project waarborgen, waardoor bijvoorbeeld de start van de bouw van het centrumgebied Het Dorp mogelijk wordt.

Belangrijke reden voor deze nieuwe afspraken is de tegenvallende woningverkoop. Hierdoor krijgt de Ontwikkelingsmaatschappij onvoldoende inkomsten binnen voor bouw en verkoop. Het college van GS vindt het belangrijk dat de ontwikkeling van de Blauwe Stad doorgaat, en stelt daarom voor om het tempo van de grondoverdracht te versnellen. De financieringsmogelijkheden van de Ontwikkelingsmaatschappij worden hiermee verruimd. Voorwaarde voor de overdracht van de gronden is dat de Ontwikkelingsmaatschappij blijft voldoen aan haar jaarlijkse aflossingsverplichtingen aan de provincie.

In 2001 is de Overeenkomst Blauwe Stad gesloten tussen de provincie Groningen, de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten en de Ontwikkelingsmaatschappij Blauwe Stad. Bij deze overeenkomst is ondermeer afgesproken dat de provincie Groningen de grond verwerft. Deze grond stelt ze beschikbaar aan de ontwikkelingsmaatschappij, die in termijnen de grond afkoopt van de provincie. Andere afspraak is dat de provincie de publieke infrastructuur aanlegt. De taak van de Ontwikkelingsmaatschappij is om het gebied bouwrijp te maken, kavels te verkopen en woningen te (laten) bouwen.

Het projectgebied Blauwe Stad heeft de afgelopen periode een ware metamorfose ondergaan. Ontwikkelingen als de aanleg van het meer en de publieke infrastructuur liggen goed op schema. Ook komt de bedrijvigheid op gang en wonen de eerste mensen er.

Het college van GS legt de voorgenomen afspraken de komende weken voor aan Provinciale Staten.

24 november 2008