Provincie Limburg

Persberichten

Europees Parlement stimuleert migratie hoog opgeleiden Regelgeving kennismigranten versoepeld

Op 20 november jongstleden heeft het Europees Parlement de ontwerpverslagen voor de 'Blue Card Richtlijn' en 'Single Permit Richtlijn' goedgekeurd. De Blue Card Richtlijn moet Europa aantrekkelijker maken voor hoogopgeleide migranten.

Met deze richtlijnen wordt een gemeenschappelijk toelatingskader vastgelegd. Bovendien worden de rechten van deze zogenaamde kennismigranten beschreven. De Single Permit Richtlijn bepaalt dat migranten in de toekomst slechts één gecombineerde vergunning hoeven aan te vragen voor verblijf en werk in een lidstaat. Dit vergunningstelsel gaat gelden voor migranten die geen aanspraak kunnen maken op een Blue Card.

De Provincie Limburg verwacht in de nabije toekomst in diverse beroepsgroepen migranten hard nodig te hebben om de economie draaiende te houden. Daarom heeft ze in samenwerking met de TaskForce Grensarbeid van de Euregio Maas-Rijn wijzigingen voorgesteld die grensarbeid voor migranten onder beide richtlijnen mogelijk maken. Bij het opstellen van de wijzigingen op de Blue Card Richtlijn is bovendien samengewerkt met het Ministerie van Justitie.

Gedeputeerden Wolfs en Vrehen leverden de input voor de voorgestelde wijzigingen.
Deze wijzigingen zijn door de Europarlementariërs Emine Bozkurt (PvdA) en Esther de Lange (CDA) in het Europees Parlement als amendementen ingediend. Na afstemming tussen de sociaal-democratische en Christen-democratische fracties in het Parlement is besloten om in de Single Permit Richtlijn een kader voor grensarbeid vast te leggen dat ook geldt voor de Blue Card Richtlijn. De lidstaten kunnen 3 jaar nadat een migrant een Blue Card of een gecombineerde woon/werkvergunning is verleend, een vergunning voor het verrichten van grensarbeid afgeven. Deze constructie is nu door het Europees Parlement goedgekeurd. Nu zal de Raad van Ministers zich over beide richtlijnen moeten buigen. Die kan de voorgestelde wijzigingen nog naast zich neerleggen.

24-11-2008 08:57