Garantie toegekend aan LeasePlan

24/11/2008 08:46

Creative Venue BV

Garantstelling overheid moet vertrouwen tussen financiële instellingen herstellen

Garantie toegekend aan LeasePlan

Almere, 24 november 2008 - Het Ministerie van Financiën heeft vandaag bekendgemaakt dat de eerste garantstelling onder de Garantieregeling van de Nederlandse overheid is toegekend aan LeasePlan. Vorige week heeft LeasePlan als Nederlandse bank een verzoek tot garantstelling voor een bedrag van 1,5 miljard euro ingediend.

Door de kredietcrisis worden banken geconfronteerd met een slecht functionerende kapitaalmarkt. Hierdoor stokt het proces van kredietverlening, wat een serieuze bedreiging vormt voor de reële economie. In Nederland is, net als in tal van andere Europese landen, door de overheid een Garantieregeling in het leven geroepen. De maximale omvang van deze regeling is gesteld op 200 miljard euro. Verwacht wordt dat de Garantieregeling de financiering van financiële instellingen weer op gang zal brengen, zodat de kredietverlening aan bedrijven en particulieren wordt gewaarborgd. Hiermee wordt uiteindelijk een positief effect op de economie beoogd.

Al jaren is LeasePlan actief op de geld- en kapitaalmarkten ter financiering van het door haar beheerde wagenpark met een omvang van ruim 1,3 miljoen voertuigen. Vanuit deze rol als reguliere emittent heeft LeasePlan belang bij een goed functionerende kapitaalmarkt.

Financieel topman Guus Stoelinga van LeasePlan over het feit dat het Ministerie de aanvraag heeft goedgekeurd: "Wij vinden het Garantiestelsel een goed initiatief en hopen dat de verhoudingen op de kapitaalmarkt zullen normaliseren wanneer ook andere banken van de regeling gebruik maken. In diverse andere Europese landen beginnen de eerste positieve tekenen van een soortgelijke regeling al zichtbaar te worden. Deze goedkeuring bevestigt dat LeasePlan voldoet aan de strikte condities die de Nederlandse overheid heeft gesteld om van de regeling gebruik te kunnen maken".

LeasePlan heeft sinds 1993 een algemene banklicentie en staat onder rechtstreeks toezicht van De Nederlandsche Bank. (DNB). Voorafgaand aan het verlenen van de garantie door de overheid is DNB geconsulteerd ten aanzien van de liquiditeit en solvabiliteit van LeasePlan.

Met de toekenning heeft LeasePlan een garantie verkregen voor uitgifte van schuldpapier tot een maximumbedrag van 1,5 miljard euro. LeasePlan zal de gegarandeerde emissie in december 2008 bij (inter)nationale investeerders plaatsen.

Einde bericht

Profiel LeasePlan

LeasePlan bestaat uit een groeiend internationaal netwerk van ondernemingen die actief zijn in wagenpark- en voertuigbeheer, hoofdzakelijk via operationele leasing. Wereldwijd werken er circa 6.200 medewerkers bij LeasePlan. Deze ondernemingen hebben in totaal 1,36 miljoen voertuigen in beheer en een geconsolideerde leasecontractenportefeuille met een waarde van EUR 14,4 miljard. LeasePlan heeft sinds 1993 het statuut van algemene bank en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het bedrijf is indirect eigendom van een consortium bestaande uit de Volkswagen Groep (50%), Mubadala Development Company (25%) en de Olayan Groep (25%).

LeasePlan streeft naar een leidende positie op alle belangrijke markten en onderzoekt op continue basis de mogelijkheid van uitbreiding naar nieuwe landen. Bij haar ontwikkeling gebruikt LeasePlan haar positie als bancaire instelling en ondersteunt zij de diverse groepsactiviteiten op het gebied van financiering vanuit een centraal punt. Euro Insurances, het eigen verzekeringsbedrijf van LeasePlan, ondersteunt de door de groepsmaatschappijen aangeboden verzekeringsoplossingen als onderdeel van de totale dienstverlening.

LeasePlan is Europees marktleider op het gebied van wagenpark- en voertuigbeheer en wereldwijd één van de leidende spelers met eigen vestigingen in 30 landen en allianties in Zuid-Afrika en de Baltische Staten. De landenorganisaties behoren tot de grote spelers in hun thuismarkt en zijn in veel gevallen marktleider.

LeasePlan is één van de weinige organisaties die via geografisch breed gespreide eigen bedrijven aan grote internationaal opererende ondernemingen een wereldwijde dienstverlening kan bieden op het gebied van wagenpark- en voertuigbeheer. LeasePlan International speelt een belangrijke rol bij de verkoop en marketing van grensoverschrijdende dienstverlening en beheert wereldwijd de relaties met de grote internationale klanten.






Noot voor de redactie:


Noot voor redacties
-