Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

24-11-2008

Voorgangersopleiding baptisten naar de VU

Vanaf 1 januari 2009 gaan het seminarium van de Unie van Baptisten Gemeenten in Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam samenwerken bij de opleiding van voorgangers. Het seminarium verzorgt de voorgangersopleiding voor de baptistengemeenten die zijn aangesloten bij de Unie.

De Unie van Baptisten Gemeenten is het derde kerkgenootschap dat de academische voorgangersopleiding heeft ondergebracht bij de VU: Doopsgezinden en Hersteld Hervormden gingen hen voor. Daarnaast werkt de Azusa Hogeschool van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten samen met de VU. Er zijn drie opleidingsroutes: de academische route, de voltijdse hbo-route en een deeltijd-route. Totaal heeft het seminarium ruim veertig studenten. De academische route wordt tot op heden verzorgd in samenwerking met de Universiteit Utrecht. De overgang naar de Vrije Universiteit betekent het einde van een langdurige goede samenwerking. De missies van de Universiteit Utrecht (wetenschappelijke vorming) en van het Baptisten Seminarium (opleiding van voorgangers) blijken in de praktijk namelijk steeds minder in elkaars verlengde te liggen.

Een belangrijk argument voor de overstap was dat bij de VU de universitaire vakken en de seminariumvakken in een geïntegreerd pakket kunnen worden aangeboden. Dit betekent niet alleen dat de opleiding nu van het begin tot het eind gericht is op het voorgangerschap, maar ook dat studenten door de hele studie beter begeleid kunnen worden vanuit het seminarium. Verder speelt een rol dat baptisten-seminarium en VU al samenwerken in het CERT (Centre for Evangelical and Reformation Theology). In het onderwijs dat door docenten van het seminarium wordt gegeven is het seminarium verantwoordelijk voor de inhoud daarvan, terwijl de universiteit de academische kwaliteit borgt.

De faculteit der Godgeleerdheid van de VU is blij met de keuze van het Baptistenseminarium. De samenwerking betekent een verdere verrijking van het theologische palet van de faculteit en een verdere verbreding en versterking van haar profiel. De faculteit verwacht nieuwe impulsen voor onderwijs, onderzoek en dialoog. Met de komst van de baptisten hoopt de klassiek-theologische opleiding in Amsterdam haar bijdrage aan wetenschap en samenleving nog te verhogen.

Tot september 2009 is er sprake van een overgangsfase, waarin het programma voor het nieuwe studiejaar wordt voorbereid. De samenwerking wordt al wel zichtbaar in het internationale congres Doing theology in a Baptist way dat op 16 april 2009 aan de VU wordt gehouden. De aanleiding hiervoor is de viering van het vierhonderdjarig bestaan van het Baptisme.

Nieuwe Baptismeleerstoel

Aan de VU wordt de vestiging van een bijzondere leerstoel Geschiedenis, identiteit en theologie van het Baptisme voorbereid. De nog te werven hoogleraar coördineert het identiteitsgebonden onderwijs en onderzoek. Hij of zij wordt de opvolger van prof. dr. Olof de Vries, die tot 1 september 2008 bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het baptisme bij de Universiteit Utrecht was.