FNV Sport

Geslaagde strijd voor ander deeltijdrooster

Je werkuren anders over de week verdelen: Dat willen meer mensen. Een gunstige uitspraak van de Kantonrechter biedt houvast.

Een medisch secretaresse werkt eerst 3 dagen van 8 uur. Nu wil zij dit over 4 dage n spreiden. Zo kan zij n beter de kinderen van/naar school halen/brengen, zeker na een verhuizing. Bij aanname had de werkgever zich positief uitgelaten over die mogelijkheden. Echter, nu wijst de werkgever het verzoek af, omdat het geen bedrijfsbeleid is.

Goed werkgeverschap

De kantonrechter vindt dat te kort door de bocht , en niet passen bij `goed werkgeverschap'. De kantonrechter neemt de criteria uit de Wet Aanpassing Arbeidsduur(WAA) ook erbij, ook al gaat het hier niet om een aanvraag voor verkorting van de werkweek. In de WAA wordt juist voorrang gegeven aan mensen met werk en privé puzzels.

De werkgever had dus zwaardere argumenten moeten aandragen om een kans te maken.

Hoopvol

Mensen zoeken steeds opnieuw naar de juiste balans tussen werk en privé. De situatie verandert immers steeds.
Een bekend voorbeeld is een deeltijdverzoek voor 36 uur per week in de vorm van 4 x 9 uur. Zeker als er in zo'n bedrijf toch al veelvuldig wordt overgewerkt (9 uur en meer/dag), dan zal de werkgever nu toch erg sterke argumenten op tafel moeten leggen om zo'n verzoek af te wijzen. Vooropgesteld natuurlijk dat ander kantonrechters hun collega volgen. Die kans is beter geworden!

Nieuw Kabinetsbeleid?

Het moet voor werknemers zelf mogelijk worden om met werktijden te schuiven. Zo kunnen zij zorg en werk beter combineren, zo staat in een verkenning van het kabinet. Dat zou de mensen meer grond onder de voeten om een beter deeltijdrooster te bereiken. Hopelijk schiet het kabinet op om dat in wetgeving om te zetten.