Eerste Human Dignity Award naar Somaly Mam

24/11/2008 09:55

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger Foundation schenkt 1 miljoen euro

München/Amsterdam, 24 november 2008 - De eerste 'Human Dignity Award' van de Roland Berger Foundation is vandaag uitgereikt aan Somaly Mam uit Cambodja. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 1 miljoen euro. Somaly Mam krijgt de prijs voor haar grote toewijding en niet aflatende strijd voor een wereld die vrij is van slavernij. Zij kreeg de prijs uit handen van de Duitse president Horst Köhler tijdens een officiële, ceremoniële bijeenkomst in Berlijn.

Somaly Mam is in 1970 in Cambodja geboren en was zelf slachtoffer van seksuele uitbuiting en slavernij. Met veel moed en ook geluk wist zij aan haar lot te ontsnappen. Sindsdien zet zij zich in voor de slachtoffers van seksslavernij. Samen met haar aanhangers heeft ze duizenden kinderen en vrouwen gered van seksslavernij in Azië, hielp hen bij de reïntegratie in de samenleving en om een waardig en door hen zelf bepaald leven te leiden. Naast haar werk in het veld, laat zij haar stem horen in politieke lobbyactiviteiten en diverse campagnes tegen slavernij.

Slavernij floreert

Slavernij en mensenhandel floreren als nooit tevoren. Uit onderzoek van de Roland Berger Foundation blijkt dat miljoenen mensen wereldwijd hiervan het slachtoffer zijn. Heden ten dage worden ieder jaar twee tot vier miljoen vrouwen en kinderen verkocht voor prostitutiedoeleinden. Exacte cijfers zijn moeilijk te bepalen, zo blijkt uit het onderzoek. Uit schattingen van de Internationale Arbeidersorganisatie (IAO) komt naar voren dat 12,3 miljoen mensen als gedwongen arbeidskrachten in een moderne vorm van slavernij werken. Andere organisaties komen uit op cijfers tussen 4 en 27 miljoen mensen. Weer een ander onderzoek van IAO noemt zelfs een aantal van 218 miljoen kinderen die gedwongen illegaal werken. Conservatieve schattingen ramen de winst uit slavernij op 45 miljard dollar wereldwijd.

Vooral kinderen en vrouwen worden verkocht en komen in de prostitutie terecht of worden gedwongen onder erbarmelijke omstandigheden als moderne slaven in de landbouw, fabrieken en mijnen te werken. Sinds het midden van de jaren negentig is de omvang van mensenhandel vier keer zo groot geworden. Hiermee staat mensenhandel op de derde plaats van de internationale georganiseerde criminaliteit, na wapens en drugs.

'Menselijke waardigheid en mensenrechten zijn precies die zaken die moeten worden verdedigd. Dit issue blijft belangrijk zo lang menselijke waardigheid nog duizenden keren per dag wordt geschonden in de wereld,' zegt Tijo Collot d'Escury, managing partner van Roland Berger Strategy Consultants Nederland.

Over de prijs

De 'Human Dignity Award' erkent en ondersteunt individuen die zich als een succesvol rolmodel op uitstekende wijze verdienstelijk hebben gemaakt in het respecteren, promoten en beschermen van menselijke waardigheid en mensenrechten. Het is de hoop van de oprichters dat anderen dit voorbeeld zullen volgen. Aan de prijs is een bedrag gekoppeld van 1 miljoen euro om op lange termijn ondersteuning te kunnen bieden aan de prijswinnaars in hun strijd voor een waardig bestaan. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Over de Roland Berger Foundation

De Roland Berger Foundation is gevestigd in München en is een onafhankelijke stichting volgens Duits recht. De stichting is opgericht door Prof. Dr. Roland Berger op 27 maart 2008. Sinds de oprichting heeft de Roland Berger Foundation de beschikking over een kapitaal van 50 miljoen euro. De stichting heeft een eigen bestuur en Board of Trustees. De stichting heeft twee doelstellingen: de bescherming van menselijke waardigheid wereldwijd en het promoten van internationaal begrip en tolerantie om een vrije en vreedzame samenleving te creëren, waarin mensen hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. De 'Roland Berger Human Dignity Award' wordt ondersteund met 1 miljoen euro om wereldwijd vreedzame samenwerking te stimuleren. Daarnaast heeft de stichting als doelstelling om talentvolle jonge mensen te ondersteunen, die een minder geprivilegieerde achtergrond hebben, zoals lagere inkomensklassen of migrantenfamilies. Door middel van beurzen en ondersteuning wil de stichting de toegang tot hoger onderwijs verbeteren en jonge mensen helpen een zelfstandig, waardig leven te kunnen leiden. Verder zal de stichting onderwijsprojecten opzetten en financieren.

Roland Berger Strategy Consultants

Roland Berger Strategy Consultants is een internationaal strategisch adviesbureau met circa 2.000 medewerkers in 36 kantoren verspreid over 25 landen. In Europa behoort de firma tot de top-3 van strategieadviseurs, wereldwijd tot de top-5. In het Nederlandse kantoor werken ruim 60 mensen. Zie ook www.rolandberger.nl.





http://www.rolandberger.nl