Gemeente Brummen


Bestrijding van gladheid van wegen bij vorst

(Oorspronkelijke publicatie datum: 24-11-2008)

De afgelopen dagen vielen er winterse buien. Dat betekent dat de medewerkers van de gemeente Brummen klaar staan om gladheid als gevolg van sneeuw te bestrijden.

Het gemeentelijke strooibeleid gaat alleen over de wegen die in beheer en onderhoud van de gemeente zijn. De provincie verzorgt de gladheidbestrijding op de provinciale wegen. In onze gemeente zijn dat de provinciale weg N 348 (Dieren-Zutphen), de Rijksweg bij Empe, de Eerbeekseweg, de Brummenseweg, de Lageweg en de Harderwijkerweg.

Terughoudend beleid
De gemeente heeft gladheid onderverdeeld in drie categorieën, te weten plaatselijke gladheid, normale gladheid en extreme gladheid. Elke categorie heeft een eigen inzet van materieel en menskracht. Voor elk van de categorieën geldt wel dat we zo terughoudend mogelijk omgaan met strooimiddelen. Dit om het milieu zo min mogelijk te belasten. Verder geldt altijd dat we eerst op de bus en hoofdroutes strooien en vervolgens op andere doorgaande wegen.

Plaatselijke gladheid
Bij plaatselijke gladheid wordt alleen gestrooid op bepaalde plaatsen, namelijk die plekken waar het bij vorst snel glad wordt. Voorbeelden zijn de rotonde aan de Loenenseweg in Eerbeek, de Dorpsstraat bij de kerk in HalI, de Emperweg bij de school in Empe, de Hallseweg vanaf de Brummenseweg tot de Zwarteweg, de Zutphensestraat ter hoogte van het zogeheten Brammersgat en bij diverse spoorwegovergangen en bruggen. Bij fase 1 gaat alleen de zogenaamde 'babystrooier' (een kleine strooiwagen) de weg op.

Normale gladheid
Bij normale gladheid komt er meer menskracht en materieel in actie. Met twee grote vrachtwagens en een tractor, drie gewone strooiwagens, de 'babystrooier' en een kleine fietspad strooier gaan de buitendienstmedewerkers van de gemeente de strijd aan tegen de gladheid. Hierbij wordt de hulp ingeroepen van transport- en grondverzetbedrijf Ebola uit Voorst en transportbedrijf De Groot uit Beekbergen die een vrachtwagen en tractor inzetten. Elke eenheid heeft bij normale gladheid z'n eigen route. Daarbij horen de doorgaande wegen binnen en buiten de bebouwde kom, busroutes en fietspaden. Plus de wegen bij de verzorgingscentra Beekwal en Tolzicht en bij de brandweerkazernes, openbare gebouwen, industrieterreinen en begraafplaatsen.

Extreme gladheid
Bij extreme gladheid worden - net als bij normale gladheid - alle beschikbare voertuigen ingezet. Zonodig gebruikt men dan ook sneeuwschuivers. Nadat er gestrooid is op de routes zoals die gelden bij normale gladheid, komen overdag alle andere verbindingswegen en paden binnen en buiten de bebouwde kom aan bod. Vervolgens wordt er ook gestrooid op de voetpaden bij bejaardenwoningen.

Actie
Hoe weet de gemeente wanneer in actie te komen? Op de eerste plaats is er altijd een gemeentelijk medewerker die in de gaten houdt of het glad wordt. Daarin wordt hij ondersteund door een computerprogramma van Meteo Web. Ook kunnen er meldingen over gladheid komen van de provincie, de buurgemeenten Apeldoorn en Voorst, de politie of van inwoners. De dienstdoende ambtenaar neemt de beslissing of, wanneer en in welke mate (categorie 1, 2 of 3) gestrooid wordt. De gemeentelijke medewerkers weten precies in welke straten de gladheid bestreden moet worden. In het gemeentehuis, bij de gemeentelijke opslagplaatsen en in elke autos van de medewerkers liggen kaarten waarop precies staat aangegeven wie in welke straat moet strooien.

Inlichtingen
Voor meer informatie of het melden van een klacht over de gladheidbestrijding kunt u contact opnemen met de centrale informatiebalie via telefoonnummer (0575) 56 82 33 of mailadres beheer@brummen.nl.