Waterschap Aa en Maas

Molen in Dinther

Nieuwe impuls voor Kilsdonkse Molen in Dinther

Restauratie Kilsdonkse Molen voltooid
Dinther, 20 november 2008 - De restauratie en reconstructie van de Kilsdonkse Molen in Dinther is voltooid. De combinatie van de unieke watervluchtmolen en oliemolen is teruggebracht in de staat zoals deze er rond 1880 heeft uitgezien. Op dit moment bevinden de molens zich in een testfase. In de periode tot mei 2009 wordt namelijk proefgedraaid. Hierbij wordt gekeken hoe de molens zo soepel mogelijk kunnen draaien, niet alleen door het draaien van de wieken, maar ook door middel van aandrijving met water uit een nieuw gegraven waterloop. De Kilsdonkse Molen vormt straks te midden van een prachtig natuurgebied een belangrijke toeristische trekpleister waar cultuurhistorie en het maatschappelijk aspect samenvloeien. Zo komt er onder andere een ontmoetingscentrum waar bezoekers welkom zijn en mensen met een beperking van zorginstelling Philadelphia dagbesteding krijgen. Belangstellenden moeten nog wel even geduld hebben voordat zij de molen kunnen bezoeken. Op 8, 9 en 10 mei 2009 worden de molens opengesteld voor het brede publiek.

kilsdonkse molen

De Kilsdonkse Molen; een uniek stukje historie
Sinds jaar en dag vormt de Kilsdonkse Molen een belangrijk onderdeel van het natuurlandschap in het stroomdal van de Aa. Ook binnen de leefgemeenschap had de molen een belangrijke functie. Hij maakte namelijk het dagelijkse werk mogelijk voor boeren, bakkers en brouwers in het gebied. In de loop der jaren verloor de molen haar oorspronkelijke functies. Om de molen een nieuwe impuls te geven, is de restauratie en reconstructie in gang gezet. Hierdoor blijft een cultuurhistorisch, maatschappelijk en industrieel uniek stuk erfgoed behouden voor volgende generaties. De nieuw gegraven waterloop, die mede zorgt voor aandrijving van de molen, betreft een zijtak van rivier de Aa. Deze nieuwe waterloop maakt onderdeel uit van de ecologische verbindingszone Zwanenburg waardoor natuurgebieden met elkaar in verbinding staan. Flora en fauna krijgen hierdoor de kans om zich verder te ontwikkelen en uit te breiden. Initiatiefnemer van de restauratie en reconstructie is Stichting De Kilsdonkse Molen. Belangrijke samenwerkingspartner van hen is Waterschap Aa en Maas met betrekking tot de aanleg van de waterloop vanuit de rivier de Aa.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het behoud van cultuurhistorie, het werken aan toerisme en leefbaarheid, maar ook de ecologische verbindingszones betreffen speerpunten uit de reconstructie, ofwel de herinrichting van het platteland. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant.

Bron: info@kilsdonksemolen.nl