SARA


gepubliceerd op maandag 24 november 2008

SARA's deelname aan SC08 in Austin 15-21 november

SC08 is een internationale conferentie op het gebied van high performance computing, networking, storage en analyse die ieder najaar plaatsvindt in de Verenigde Staten. Dit jaar trad Austin (Texas, VS) op als gastheer voor de ruim 8.000 deelnemers van de conferentie en de beurs. Aan SC08 namen vrijwel alle organisaties deel die actief zijn op het gebied van grootschalige ICT.

SC08 werd van 15 tot 21 november gehouden in het Austin Convention Center. Zie ook: sc08.supercomputing.org/

De Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) organiseerde net als in voorgaande jaren, samen met onder andere SARA, een 'Holland Paviljoen'. In een grote stand presenteerden wetenschappers van diverse Nederlandse instituten hun activiteiten op het gebied van (super)rekenen, geavanceerde ICT- of visualisatiesystemen, netwerken en grid.

High Resolution Tiled Panel (17 MPixel)
Tijdens SC08 participeerde SARA als partner bij verschillende demonstraties van collaboratieve visualisatie over High Speed Networks. Via een 10GbE-infrastructuur was een 2*2 High Resolution Tiled Panel (17 MPixel, 5120*3200 pixelresolutie) verbonden met SCinet. Deze opstelling, aangeduid met OptIPortal, is gebaseerd op het OptIPuter-concept.

SARA Visualization and Networking
De beschikbaarheid van nationale en internationale (dynamische en statische) lichtpaden stelde onderzoekers in staat om geografisch verspreid gebruik te maken van resources zoals supercomputers, renderfarms, hoge resolutie (tiled) displays en dataopslagfaciliteiten.

Voor het weergeven van de verschillende zeer omvangrijke, hoge resolutie datasets op het 2*2 Tiled Display Panel maakte SARA gebruik van TOPS (Technology for Optical Pixel Streaming), dat door SARA is ontwikkeld, en van SAGE (Scalable Adaptive Graphics Environment), dat EVL UIC heeft ontwikkeld binnen het OptIPuter-project. SARA is een partner in het OptIPuter-project, in de HPDMnet-community en is lid van CineGrid.

Global Visualcasting demonstratie, Bandwidth Challenge Visualcasting is een krachtige techniek voor high performance netwerken en computing om collaboratieve visualisatie op een zeer hoge resolutie op OptIPortals te realiseren. Visualcasting-servers bij StarLight en op SC08 hebben realtime zeer hoge-resolutiestromen ontvangen en verzonden. Deze stromen werden gegenereerd door visualisatieclusters in San Diego, Chicago en Amsterdam en werden gecombineerd met HD videoconferencing-faciliteiten.

Het High Performance Digital Media Network (HPDMnet) HPDMnet is een experimenteel onderzoeksinitiatief op het gebied van netwerken gericht op het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van 's werelds eerste internationale high performance service voor hoogwaardige, grootschalige digitale media.

In het Holland Paviljoen beschikten SARA en de Universiteit van Amsterdam over HD-camera en displayconfiguraties die verbonden waren met de HPDMnet-infrastructuur. Data afkomstig van verschillende plekken, onder andere Amsterdam en de stand, werden gemulticast via de HPDMnet-infrastructuur en naar verschillende locaties verzonden, waaronder het Holland Paviljoen.

CineGrid 4K Media Streaming demonstratie
De missie van CineGrid is het bouwen van een interdisciplinaire gemeenschap gericht op onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van networked collaborative tools voor het produceren, gebruiken en uitwisselen van zeer hoogwaardige digitale media over fotonische netwerken.

SARA en de Universiteit van Amsterdam gaven een demonstratie van het verzenden en weergeven van zeer hoge resolutie (4K resolutie) digitale media van Amsterdam naar SC08, waarbij gebruik werd gemaakt van de 10 GbE-infrastructuur van SARA, SURFnet, StarLight en verschillende andere samenwerkingsverbanden in de VS.

Ondersteuning en samenwerking
De bijdrage van SARA aan SC08 werd mede mogelijk gemaakt door:
- de Universiteit van Amsterdam

- Electronic Visualization Laboratory UIC

- SURFnet

- Calit2, Pacific Interface

- Canarie, NORTEL, I2CAT, KISTI, iCAIR, CRC en Inocybe
- 10 GbE-switch: Arista en Consolidate IT