Vlaamse Overheid

eindelijk ontrafeld

De mythes van het paviljoen De Notelaer eindelijk ontrafeld

Vlaamse overheid

maandag 24 november 2008

Vandaag maandag 24 november vindt in het kasteel d'Ursel in Hingene (Bornem) de studiedag 'De Notelaer, natuurlijke elegantie' plaats. Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft de afgelopen maanden een integraal erfgoedonderzoek van het neoclassicistische paviljoen De Notelaer en zijn omgeving uitgevoerd. Op de studiedag worden de onderzoeksresultaten voorgesteld.

Met de ondertekening van een convenant werd op 22 januari 2008 het startschot gegeven voor de restauratie van De Notelaer en de inrichting van zijn omgeving. Niet minder dan zes partijen gingen het engagement aan om het paviljoen een mooie plaats in de toekomst te verzekeren: Erfgoed Vlaanderen vzw (erfpachthouder en bouwheer), vzw De Notelaer (lokale beheerder), Toersime Vlaanderen (eigenaar paviljoen), Agentschap voor Natuur en Bos (eigenaar belendende percelen), Waterwegen en Zeekanaal nv (eigenaar Scheldedijk) en het VIOE (wetenschappelijk projectleider).

Om tot een geschikt herbestemmingsproject te komen, werden in een eerste fase de fysische en intrinsieke draagkracht van het gebouw en zijn omgeving bestudeerd. De resultaten van dat onderzoek worden vandaag bekendgemaakt.

En of er resultaten zijn! Aan de hand van multidisciplinair onderzoek was het VIOE niet alleen in staat de exacte bouwgeschiedenis, oorspronkelijke en latere bestemmingen en het materiaalgebruik van het paviljoen en zijn omgeving in kaart te brengen. Ook enkele mythes werden eindelijk ontrafeld.

Het paviljoen is ontworpen door de Franse hofarchitect Charles De Wailly en werd gebouwd tussen 1792 en 1797. Er is dus twee jaar later met de bouw begonnen dan tot nu toe werd aangenomen. Van juli 1794 tot september 1795 lagen de werken stil ten gevolge van de Franse Revolutie. De Notelaer straalde het prestige uit van de opdrachtgevers hertog Wolfgang-Guillaume d'Ursel en Flore d'Arenberg, die tot de hoogste maatschappelijke kringen behoorden. De architectuur en de artistieke uitrusting van De Notelaer zijn dan ook van topkwaliteit.

Een van de meest in het oog springende elementen in het interieur van het paviljoen is uiteraard het veelkleurige parket in het ronde salon. De parketvloer blijkt echter niet origineel te zijn: het is een later aangelegd mozaïekparket in een exclusief, niet-commercieel patroon. Tussen de acht houtsoorten die in de vloer werden geïdentificeerd, is opmerkelijk genoeg geen notelaarhout aangetroffen.

Voorts kunnen de prachtige decoratieve muur- en plafondschilderingen in het ronde salon vanaf nu met zekerheid toegeschreven worden aan Antoine Plateau, een schilder en decorateur uit Doornik.

De Notelaer deed oorspronkelijk ook dienst als veer. De veerman en zijn gezin gebruikten de benedenverdieping en de tussenverdieping. De familie van de veerman exploiteerde bovendien een herberg op de benedenverdieping van het paviljoen!
De salons op de bovenverdieping en het trappenhuis waren gereserveerd voor de hertog en zijn familie. De leden van de hertogelijke familie gebruikten het paviljoen alleen tijdens de zomermaanden, als ze in Hingene verbleven. Ze gingen er regelmatig dineren. Het paviljoen diende als vertrekpunt voor wandelingen in de nabijgelegen polders. Hoewel er in de eerste helft van de 20e eeuw nu en dan jachtfestijnen gehouden werden, bestaan er geen aanwijzingen dat De Notelaer al omstreeks 1800 als jachtpaviljoen werd gebruikt.

De omgeving van De Notelaer bezit een aantal duidelijke erfgoedwaarden. De op het eerste gezicht natuurlijke vegetatie van de oevers van de Schelde herbergt het materiaal van de mandenmaker, de 'mandenmakerswilgen'. En wie zich nog dichter bij de Scheldeloop begeeft, kan er zelfs het materiaal van de stoelenmaker bewonderen, de 'stoelenmakersbiezen'.

Ook benieuwd naar de eindresultaten van dit onderzoek? In de loop van 2009 worden ze door het VIOE gebundeld en uitgegeven in de reeks Relicta Monografieën.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Barbara Daveloose, pr-verantwoordelijke Tel: 02 553 16 62
Fax: 02 553 16 55
GSM: 0494 68 36 22
Email: barbara.daveloose@rwo.vlaanderen.be