Wageningen Universiteit en Researchcentrum Voldoende neerslag zorgt voor leverbotinfecties 24 nov 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht een minder ernstige leverbotinfectie* ten opzichte van vorig jaar.

De natte periode van eind september/begin oktober heeft ervoor gezorgd dat een infectie door de slak op het gewas is afgezet.

De Werkgroep Leverbotprognose, een samenwerkingsverband tussen het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren, adviseert om in die gebieden waar vorig jaar ook leverbot is vastgesteld de schapen nu te behandelen. Op bedrijven waar al in september/oktober is behandeld, moeten de schapen na 6 weken nogmaals worden behandeld.

Indien mogelijk, moeten dieren naar goed ontwaterde percelen worden verweid.

Voor rundvee is het van belang om eerst onderzoek te laten doen naar de ernst van de besmetting.
Wanneer uit onderzoek blijkt dat runderen moeten worden behandeld, dient dat bij melkgevende dieren te gebeuren gedurende het hele jaar aan het begin van de droogstand.

Bij twijfel is het zinvol om bloedonderzoek te laten verrichten bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Per diersoort (bij voorkeur dieren na hun eerste weideseizoen) zijn voor een goed onderzoek 5 monsters per leeftijdcategorie nodig.

In verband met het voorkómen van resistentie is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel wordt toegediend.

Ter controle op het effect van een behandeling adviseert de werkgroep om vanaf januari mestonderzoek te laten doen. Hiervoor is een mengmonster van 5-10 dieren per leeftijdcategorie nodig (gepoold mestonderzoek).

De Werkgroep Leverbotprognose is een samenwerkingsverband tussen het Centaal Veterinair Instituut, Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren. De taak van de werkgroep is het voorspellen van de kans op leverbot infecties. Zij beoogt preventieve maatregelen en wil door het bevorderen van een strategische behandeling het geneesmiddelengebruik terugdringen.


*De leverbotziekte, die voornamelijk voorkomt bij runderen, schapen en geiten, wordt veroorzaakt door een platworm die zich in de lever bevindt. In de levenscyclus van de leverbot fungeert de slak als tussengastheer die voornamelijk leeft in het greppelmilieu. Leverboteieren komen met de mest op het land. Het larfje dat uit het leverbotei komt besmet de leverbotslak die na ontwikkeling staartlarven loslaat welke zich op het gewas vastzetten als infectieuze cysten. Bij ernstige leverbotinfecties kan dat bij schapen en geiten de dood tot gevolg hebben, terwijl bij runderen verminderde melkgift en slechtere groei optreedt. Behandeling van een leverbotinfectie bij schapen, geiten, kalveren en pinken is mogelijk met bestaande leverbotmiddelen. Deze leverbotmiddelen kunnen niet worden gebruikt bij dieren die melk geven voor humane consumptie. Â

Contact
Cor Gaasenbeek