Gemeente Soest

.

Zo schoon is uw wijk

24 november

Tijdens een bezoek aan de Ludgerusschool in Soest-Zuid heeft wethouder Krijger samen met kinderen uit groep 8 twee borden langs de kant van de weg geplaatst.

Elke wijk krijgt een rapportcijfer

Met deze nieuwe borden laat de gemeente aan inwoners zien welk rapportcijfer er voor betreffende wijk is berekend. De hoeveelheid gevonden zwerfafval bepaalt hoe hoog of hoe laag het cijfer is. In totaal worden er in de gemeente 40 borden met rapportcijfers geplaatst.

Medewerkers van de gemeente meten twee maal per jaar hoeveel zwerfafval er in de wijken ligt. De resultaten worden vertaald in een rapportcijfer. Een onlangs gehouden meting leidde tot de volgende rapportcijfers:

Beleidsmonitoring Zwerfafval november 2008
Boerenstreek 7,8
De Eng/Soest Midden 6,9
Klaarwater 7,5
Overhees 7,9
Smitsveen 7,5
Soesterberg 7,4
Soest Zuid 7,9
t Hart/Soestdijk 7,9

De gemeente ziet graag dat elke wijk gemiddeld minimaal een 8 scoort; op dit moment is dat in geen enkele wijk nog het geval. De bestrijding van zwerfafval verdient daarom veel aandacht van zowel gemeente als bewoners.

Borden langs de weg en een folder door de deur

In het kader van het project "Zwerfafval, dat pakken we samen op", heeft de gemeente diverse stappen genomen om de hoeveelheid zwerfafval in Soest en Soesterberg drastisch te verminderen.

Eén van de stappen is de ontwikkeling van communicatiemateriaal. Onder het motto Schoon Genoeg van Zwerfvuil is een folder gemaakt én zijn 40 borden voor langs de weg gemaakt.

De borden worden de komende dagen geplaatst en blijven een aantal weken staan. In mei, als de resultaten van de volgende meting bekend zijn, komen de borden terug met het nieuwe rapportcijfer.

Binnenkort ontvangen alle huishoudens ook een folder, waarin precies staat wie wat doet én kan doen.

Strijd tegen zwerfafval

"De strijd tegen het zwerfafval kan de gemeente niet voeren zonder de medewerking van iedereen die hier woont, wandelt, speelt en werkt", vertelde wethouder Krijger aan de achtstegroepers van de Ludgerusschool. "Dat jullie school in een van de schoonste wijken van Soest staat, ligt vast ook aan jullie", zei de wethouder. "Gelukkig is ook deze school bereid om een actieve en belangrijke rol in de wijk te spelen.

Ik weet dat jullie elk jaar meedoen aan Zomerschoon, ik weet dat jullie het schoolplein lekker schoonhouden, zodat kinderen hier ook na schooltijd lekker en veilig kunnen spelen én ik weet dat jullie juffen en meesters in de lessen aandacht besteden aan hoe belangrijk het is om voor een schone omgeving te zorgen."

Om de school te bedanken voor hun actieve rol deelde de wethouder 60 veiligheidshesjes uit. "Met zo'n hesje zijn jullie altijd duidelijk zichtbaar", zei de wethouder, "dan ziet iedereen hoe goed jullie bezig zijn en zijn jullie ook lekker veilig."