Technische Universiteit Delft

Topwetenschapper elektriciteitsnetwerken naar TU Delft

Per 1 december bekleedt professor Marija IliIJ de nieuwe leerstoel 'Control of future electricity network operations' aan de TU Delft. IliIJ wordt wereldwijd beschouwd als een van de toonaangevende onderzoekers op het gebied van (toekomstige) elektriciteitsnetwerken.

De benoeming van prof.dr. Marija IliIJ (1951) aan de TU Delft is een benoeming in deeltijd (0,25 fte), in eerste instantie voor een periode van vijf jaar. Ze blijft tevens werkzaam als hoogleraar aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh.

Unicum
De leerstoel van IliIJ is een unicum: het is de eerste leerstoel die geheel gewijd is aan elektriciteitsinfrastructuren voor de toekomst, zegt prof.dr.ir. Margot Weijnen, voorzitter van de afdeling Infrastructure Systems & Services van de Delftse faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Weijnen: 'Het inrichten van een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar elektriciteitsnetwerk voor toekomstige generaties, rekening houdend met de snelle opkomst van decentrale en duurzame elektriciteitsproductiecapaciteit èn decentrale opslagcapaciteit, is een zware en belangrijke taak waar grondige kennis voor nodig is van de technische besturing en economische regulering van energiesystemen. Marija IliIJ is zonder twijfel een van de meest toonaangevende onderzoekers op dit gebied en we vinden het een eer dat ze ons team komt versterken.'

TU Delft en Carnegie Mellon University werken al actief samen in het onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures (NGInfra). De aanstelling van professor IliIJ zal de bestaande banden tussen de twee universiteiten naar verwachting verder versterken. Het NGInfra-programma verbindt wetenschap en praktijk op het gebied van planning, ontwerp, operatie en governance van de infrastructuursystemen voor energie, water, IT en telecomdiensten en transport van personen en goederen.

Bijzonder is dat Marija IliIJ zowel in Delft als in Pittsburgh bij twee faculteiten is benoemd: in Delft is zij primair benoemd bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management, met een medebenoeming bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. In Pittsburgh is zij primair benoemd bij de faculteit Electrical and Computer Engineering, met een medebenoeming bij de School for Engineering and Public Policy.



Technische Universiteit Delft