Gemeente Teylingen


Nieuw hondenbeleid in Teylingen


24 november 2008

PERSBERICHT 20 november 2008 - Teylingen heeft een nieuw hondenbeleid. Dit was nodig omdat het beleid in Voorhout, Sassenheim en Warmond erg verschillend was. Het beleid is in samenwerking met het platform hondenvrienden Teylingen tot stand gekomen. Het college van burgemeester en wethouders van Teylingen heeft op 18 november 2008 het nieuwe concept-hondenbeleid vastgesteld.

In het hondenbeleid zijn drie belangrijke onderwerpen geregeld: de opruimplicht, de aanlijnplicht en het aanwijzen van gebieden waar honden niet mogen komen.

Opruimplicht

In de hele gemeente Teylingen geldt een opruimplicht. Er zijn geen locaties meer waar de opruimplicht niet geldt.

Losloopplaatsen

Binnen de bebouwde kom geldt een aanlijnplicht. Honden mogen alleen loslopen op de aangewezen losloopplaatsen. Samen met het platform hondenvrienden zijn de bestaande losloopplaatsen geïnventariseerd en beoordeeld. Ook is er gekeken of het mogelijk is om nieuwe losloopplaatsen aan te wijzen. In totaal zijn vijf nieuwe losloopplaatsen gecreëerd en zijn twee bestaande losloopplaatsen aangepast.

Vier losloopplaatsen zijn opgeheven. Twee hiervan waren vanwege een herinrichting van het gebied niet meer in gebruik en een derde lag in het buitengebied waar geen aanlijnplicht geldt, de laatste was niet langer veilig als losloopplaats.

Er zijn in totaal 15 losloopplaatsen aangewezen op de volgende locaties:

Voorhout

* Boekenburglaan

* Componistenlaan

* Meidoornrode/Beukenrode

* Park Overbosch

* Groenstroken rond sport- en recreatiepark Elsgeest
* Wilgenhorstpark

* Chopinlaan

* Schoutenlaan

Sassenheim

* Jacobapad (bij de Horsten)

* Hofstraweg

* Oude zwembad (Willem Warnaarlaan)

* IJsbaan

* Vijfmeiweg

Warmond

* Ganzewei

* Koudenhoorn

Daarnaast mogen van 1 oktober tot 1 maart honden op heel Koudenhoorn loslopen met uitzondering van de verboden gebieden.

Verboden voor honden

Honden zijn verboden bij kinderspeelplaatsen, zandbakken, speelweides en dergelijke. Daarnaast zijn de volgende gebieden op Koudenhoorn niet toegankelijk voor honden:

* het stiltegebied

* de strook tussen de moestuinvereniging en De Leede
* het strand in de periode 1 maart tot 30 september

Inspraak

Belanghebbenden kunnen zienswijze op dit beleid indienen van 27 november 2008 tot en met 7 januari 2009. Dit kan schriftelijk bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 149, 2215 ZJ in Voorhout. Mondeling kan ook bij mw. B.A. Konings via 0252 - 783 300.

De stukken ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor in de Wilhelminalaan 25 in Sassenheim. Ook kunt u ze hieronder downloaden.

Hondenbeleid

Informatiebijeenkomsten

In elke kern is er een informatiebijeenkomst, waar u vragen kunt stellen en uw zienswijze kunt indienen. De informatiebijeenkomsten zijn gepland op:

* 9 december, gemeentekantoor in Sassenheim
* 10 december, Het Trefpunt in Warmond

* 11 december, bestuurscentrum in Voorhout

Alle bijeenkomsten zijn van 20.00-22.00 uur.