Gemeente Teylingen

debat voor turnen en muziek

Kindergemeenteraad kiest in spannend debat voor turnen en muziek


24 november 2008

PERSBERICHT 21 november 2008 - De Kindergemeenteraad heeft in de slotvergadering op 20 november tijdens een spannend debat gekozen voor drie projecten. Turnvereniging Return krijgt EUR 1000, muziekvereniging Crescendo krijgt EUR 600 voor tenten, zodat ze ook buiten kunnen optreden en tot slot krijgt het ID-college EUR 400 voor het organiseren van een benefietconcert ten bate van het PC-Hooftcollege in Sassenheim. De kinderen vonden het belangrijk dat jonge kinderen kunnen sporten, vandaar de gift aan Return. Ze vonden het ook belangrijk dat de muziekinstrumenten van Crescendo droog blijven. Tot slot vonden ze het goede doel van het ID-college ook een prima idee, daarom kreeg het ID-college het resterende deel van het geld.

De kinderraadsvergadering was het spannende slot van het project `de Kindergemeenteraad'. De raadzaal was gevuld met 20 kinderraadsleden, 5 kinderwethouders en een groot aantal klasgenoten, dat hun vertegenwoordigers luidkeels kwam aanmoedigen. Trotse ouders en opa's en oma's keken mee.

Spreekrecht

Aan het begin van de vergadering maakten de indieners van de projectvoorstellen gebruik van het spreekrecht. Mevrouw Reitsma van Crescendo lichtte toe dat zij graag tenten willen om tijdens buitenconcerten hun muziekinstrumenten te beschermen. Mevrouw Jochemsz van carnavalsvereniging De Bokken wilde voor jeugdafdeling de Bokkies geld voor het organiseren van het 11-jarig jubileum. Mevrouw Houwert van turnvereniging Return vroeg geld voor nieuw oefenmateriaal voor de peuters en de kleuters. Als laatste vroegen een aantal leerlingen van het ID-college in Leiden een bijdrage voor het organiseren van een benefietconcert. Met de opbrengst van het concert willen zij een technieklokaal inrichten op het PC-Hooftcollege in Sassenheim. Behalve het ID-college vroeg geen enkele spreker het volle beschikbare bedrag van EUR 2000.

Debat en amendementen

De Kinderraadsleden waren het snel eens dat bewegen voor kinderen belangrijk was en dat Return dus geld moest krijgen. Ook het feit dat de muziekinstrumenten van Crescendo beschermd moesten worden gaf weinig discussie. De discussie ging met name over hoe het geld verdeeld moest worden en of de Bokkies dan wel het ID-college voor het resterende bedrag in aanmerking kwamen. Tijdens de schorsingen was er koortsachtig overleg tussen de kinderraadsleden en wethouders.

De kinderen dienden drie amendementen in. Het eerste amendement, voorstel Jens, was de combinatie van turnvereniging, de muziekvereniging en het ID-college. Het tweede amendement, voorstel Suzan, hield een combinatie van turnvereniging, muziekvereniging en carnavalsvereniging in. Als derde amendement werd ten slotte het voorstel Halima toegevoegd, met de zelfde combinatie als Jens, maar met een andere verdeling van het geld. De stemming leverde uiteindelijk 12 stemmen op voor het eerste amendement, voorstel Jens. Er waren 4 stemmen voor het amendement van Suzan. Deze winnende projecten worden op korte termijn uitgevoerd.

Overhandiging cheque aan turnvereniging Return

Vergadering gemist?

De vergadering van de kindergemeenteraad werd live uitgezonden via internet. De mensen die het gemist hebben kunnen het alsnog bekijken in het archief van www.teylingen.tv.

Het project

De gemeente Teylingen wil de kinderen met `De Kindergemeenteraad' laten ervaren hoe spannend en leuk een optreden in de gemeenteraad is. Inmiddels is dit de tweede kindergemeenteraad. In het voorjaar van
2008 is ook een raad gehouden. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit één keer per jaar te organiseren, maar de belangstelling van de scholen is zo groot, dat ook in 2009 twee kinderraden worden georganiseerd.

Het project `de Kindergemeenteraad' bestaat uit drie delen. Eerst worden er gastlessen gegeven op school. Daarna is er (per klas) een debat in de raadzaal met de hele klas, `de Kindercommissievergadering' genaamd. Tot slot dus de grote vergadering van de Kindergemeenteraad. Scholen die zich nu al voor volgend jaar willen opgeven kunnen dat doen via e-mail kindergemeenteraad@teylingen.nl.

Slotvergadering kindergemeenteraad