Ingezonden persbericht


Persbericht
Stichting HIV Monitoring
24 november 2008

Forse toename aantal HIV geïnfecteerden in Nederland in een jaar tijd

> 1700 nieuwe gevallen
> 11.896 mensen in Nederland leven met een HIV infectie

Er heeft in het afgelopen jaar in Nederland een forse toename plaatsgevonden in het aantal HIV geïnfecteerden. De bestrijding en behandeling van het virus is weliswaar succesvol, maar het effect wordt grotendeels weggenomen door toenemend risicogedrag. 'Dat zien we vooral in die groep mensen die nog niet weet met HIV besmet te zijn', aldus Frank de Wolf, directeur van de Stichting HIV Monitoring. De epidemie onder homoseksuele mannen is niet onder controle, maar het testen op HIV is wel verbeterd waardoor besmetting eerder opgespoord en geregistreerd kan worden.

Deze en andere resultaten zullen morgen, dinsdag 25 november, gepresenteerd worden op de 2e nationale conferentie van de Stichting HIV Monitoring. Het congres vindt plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, aanvang 09.00 uur.

Andere relevante data:
In Nederland zijn er 14.960 HIV positieve mensen geregistreerd . In totaal staan 11.896 van deze groep onder toezicht en behandeling in een van de 25 behandelcentra in ons land. De HIV verspreiding is dominant onder mannen met homoseksuele contacten. De daling die sinds 2003 werd gevonden in de heteroseksuele verspreiding van HIV in Nederland lijkt in 2008 tot stilstand te komen.

AIDS is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met HIV, maar andere doodsoorzaken nemen toe. Bovendien komt een aantal van de andere doodsoorzaken in de met HIV besmette groep vaker voor dan in de vergelijkbare niet met HIV besmette Nederlandse bevolking en is er een associatie met het niet voldoende herstellen van de afweer, ondanks de behandeling van HIV. Op tijd behandelen is ook hierom van groot belang. Daar moet de voorlichting zich op concentreren, zo luidt een van de aanbevelingen uit het jaarrapport van de Stichting HIV Monitoring waarin deze en andere resultaten zijn terug te vinden.