Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Onderwijsdag Ondernemerschap zeer inspirerend

19 nov 2008

Persoonlijk contact tussen onderzoekers en docenten helpt bij de uitwisseling van kennis tussen onderzoek en onderwijs. Dat is de ervaring van de deelnemers aan de Onderwijsdag ondernemerschap van 18 november 2008.

Op deze dag presenteerden onderzoekers van Wageningen UR en docenten uit het Groen Onderwijs de resultaten van een kleine dertig projecten rondom ondernemerschap aan elkaar. Dit bood docenten een unieke kijk in de veelheid aan onderzoeken op dit gebied. Tegelijkertijd bood het onderzoekers de kans om zich meer te verdiepen in het Groen Onderwijs en docenten echt te ontmoeten. In workshops en in de wandelgang deden onderzoekers suggesties op om onderzoeksresultaten toegankelijker te maken voor het onderwijs en konden docenten inzicht krijgen in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van ondernemerschap.

Diverse onderzoeken bieden nieuwe inzichten in de rol van agrarisch ondernemerschap, maar veel van deze resultaten bereiken het onderwijs niet. Toekomstige ondernemers blijven daardoor te veel verstoken van de meest recente kennis. Kennis rondom ondernemerschap is essentieel voor zowel de huidige als de toekomstige ondernemer. De markt stelt immers steeds hogere eisen aan ondernemingen, zo stelde Roel Schutten, directeur dienstverlening van de ZLTO, in zijn inleiding. "Boeren moeten bijvoorbeeld keuzes maken voor welke keten zij willen produceren. Ze willen hierbij ondersteuning omdat ze in veel ketens niet een gerespecteerde partner zijn maar vooral worden gezien als uitwisselbare grondstoffenleverancier. Zijn we in staat met leerlingen op hun eigen niveau iets te doen aan die bewustwording, zodat zij leren hoe je een gerespecteerd ondernemer kunt worden in de keten?"

Zoals de mogelijkheid om een dvd met voorbeelden portretten van vijf melkveehouders die ingaan op cruciale vragen over hun toekomst in de nieuwe realiteit, zonder quotering, te gebruiken in het mbo. Of de tip aan een onderzoeker om de resultaten van zijn onderzoek ook rechtstreeks aan docenten te mailen. Daarnaast leerden docenten en onderzoekers elkaar persoonlijk kennen zodat ze makkelijker met vragen en tips bij elkaar terecht kunnen.

Harry Kortstee
Tel. 06 - 22579185
Een brochure met een overzicht van alle gepresenteerde onderzoeken is hier te downloaden.