Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 24 november 2008

Eerste Nederlandse jongere naar klimaattop Polen

Maayke Damen (22) is de eerste jongerenvertegenwoordiger die officieel deel uitmaakt van de Nederlandse delegatie op de Conference of the Parties (COP) in het Poolse Poznañ. Nog niet eerder in het veertienjarige bestaan van de klimaattop ging er jongere mee in de delegatie. Van 1 tot 12 december voert de delegatie onder leiding van minister Cramer onderhandelingen over een post Kyoto-verdrag.

Maayke, VN-jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling van de Nationale Jeugdraad: "Het is superbelangrijk dat jongeren inspraak hebben tijdens bijeenkomsten die over hun toekomst gaan. Zij zijn degenen die te maken krijgen met de consequenties van de beslissingen die nu worden genomen. Dat er nu een jongerenvertegenwoordiger meegaat, geeft jongeren de kans om over die toekomst mee te praten". Tijdens de conferentie zal Maayke een Position Paper aanbieden aan minister Cramer, met daarin de resultaten van een onderzoek gehouden onder Nederlandse jongeren.

In Polen wordt toegewerkt naar een Post-Kyoto verdrag (na 2012), waarin nieuwe afspraken worden gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen nog verder terug te dringen. Zo wordt geprobeerd een wereldwijde temperatuursstijging van 2° Celsius te voorkomen. Volgend jaar vindt de klimaattop in Kopenhagen plaats.

Tevens benadrukt Maayke dat de huidige financiële crisis de klimaatcrisis niet mag overschaduwen: "Investeren in het klimaat creëert juist werkgelegenheid en economische groei én het stelt onze toekomst veilig". Zij zal op verschillende websites verslag doen van haar ervaringen in Polen. Namens de Jeugdraad komt ook Maayke's opvolger Don Gerritsen naar Polen. Een plek in de delegatie zat er voor hem helaas nog niet in.

Verslag van de COP: www.maaykedamen.wordpress.com Meer informatie over de jongerenvertegenwoordigers: www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht