KNHS

terug

Divers rondje instructie over 'Exterieur en training' 24 november 2008
rondjeexterieuentraining

Afgelopen vrijdagavond vond op het KNHS-centrum in Ermelo wederom een zeer interessant rondje instructie plaats. Dit keer was het onderwerp 'Exterieur en training' gericht op zowel dressuur- als springpaarden. KNHS-instructeur Johan Hamminga legde zich grotendeels toe op de dressuurcombinaties, terwijl Deurne-instructeur Cor Loeffen de springcombinatie onder de loep nam. Bijna 300 toeschouwers zagen de gedreven instructeurs aan het werk.

Alvorens de paarden onder het zadel getoond werden, kwamen zij eerst aan de hand de Prins Willem-Alexanderhal binnen. De paarden werden beoordeeld op hun exterieur, waarbij gekeken werd naar kenmerken die gunstig of minder gunstig zijn voor een bepaalde discipline. Belangrijk hierbij is dat men de paarden moet beoordelen en niet veroordelen. Zo kan een paard een exterieur hebben dat niet echt geschikt zal zijn voor een bepaalde discipline, maar pas als het paard in deze discipline wordt uitgebracht zal blijken hoe het zich daadwerkelijk manifesteert. Het karakter speelt hierbij een hele belangrijke rol. De wil van het paard kan veel uiterlijke kenmerken die niet gewenst zijn, compenseren.

Vervolgens reden er verschillende dressuur- en na de pauze springcombinaties rond, die les kregen van de heren Hamminga en Loeffen. Zij gaven instructie aan de ruiters over hoe zij de paarden met hun bepaalde exterieurmatige kenmerken het beste konden trainen.

Gedurende dit rondje kwam ook enkele malen het tuigpaard aan bod. Henk Hammers toonde met de goedgekeurde hengst Vaandrager HBC het bijna optimale exterieur van een tuigpaard. Tijdens deze demonstratie liet hij zien hoe hij dit paard met zijn exterieur zo traint dat het zich zo goed mogelijk ontwikkeld. Opvallend was dat Henk de hengst van het ene op het andere moment zeer verschillend kon laten draven. Van heel ontspannen halstrekkend en vervolgens binnen twee passen spectaculair zoals in de aangespannen wedstrijdsport gevraagd wordt.

Ook bij het onderdeel springen was er een volledig tuigpaard gefokt paard, die qua exterieur niet het meest optimaal is voor de springsport, maar wel steeds foutloos over de hindernissen sprong. Mede vanwege zijn voorzichtige karakter, is het toch een geschikt springpaard.