Gerechtelijke organisatie

Portretfoto Leden Raad voor de rechtspraak

Gerechtshof Amsterdam betreurt verwijdering uitrekselarresten uit sommige dossiers

Amsterdam, 24 november 2008 - Het Gerechtshof betreurt dat in een aantal dossiers het zogenaamde uittrekselarrest is verwijderd alvorens het dossier in te sturen naar de Hoge Raad.

Het Hof benadrukt echter dat geen sprake is geweest van "gesjoemel" om de werkwijze van het maken van uittrekselarresten te verhullen. Dit blijkt ondermeer uit het feit dat onmiddellijk na de uitspraak deze arresten aan de verdachte en de verdediging werden verstrekt. In een eventueel cassatieberoep kon men dus in een cassatiemiddel deze werkwijze aan de Hoge Raad voorleggen. Op verzoek van de Hoge Raad werd het dossier dan altijd alsnog gecomplementeerd. De suggestie dat verdachten in hun belangen zijn geschaad is dan ook onjuist.

Verwarring
De verwarring is wellicht onder meer ontstaan omdat in enkelvoudige zaken volgens wettelijk voorschrift de uittrekselarresten wel altijd verwijderd moeten worden.

Na het arrest van de Hoge Raad in mei 2005 is de werkwijze van het maken van uittrekselarresten in meervoudige zaken gestopt. In zaken waarin de uitspraak van het hof dateerde van voor mei 2005 en waarin het cassatieberoep diende na die datum is in een aantal gevallen het destijds opgemaakte uittrekselarrest niet meegezonden en in aantal zaken wel. Van een consequente en systematische handelwijze is derhalve geen sprake geweest.

Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 24 november 2008 Naar boven