Nederlandse Vereniging van Banken

Publicatiedatum: 24 november 2008

Banken brengen lessen kredietcrisis in kaart

Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt Adviescommissie toekomst banken in

De gezamenlijke banken gaan de gevolgen van de kredietcrisis voor de toekomst van de bancaire sector in Nederland in kaart brengen. Met Cees Maas als voorzitter gaat een adviescommissie van deskundigen op basis van de lessen opgedaan door de kredietcrisis concrete aanbevelingen doen voor de sector.

De aanbevelingen van deze Adviescommissie toekomst banken worden vastgelegd in een rapport dat als input dient voor verdere discussie met de (internationale) politiek. De commissie zal voorbij de crisis kijken naar de gewenste toekomstige inrichting van het bankwezen en in kaart brengen welke lessen er geleerd kunnen worden uit de kredietcrisis. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen: innovatie en communicatie over financiële producten, de invoering van een gedragscode, de huidige beloningsstructuur in de financiële sector, aanpassingen in wet- en regelgeving en toezicht op de sector.

Ces Maas is voormalig vice-voorzitter/CFO van de Raad van Bestuur van ING Groep en Thesaurier-Generaal bij het Ministerie van Financiën. Hij is tevens co-chairman van het onlangs verschenen rapport van het Institute of International Finance (IIF) over de kredietcrisis. Overige leden van de commissie zijn: Tom de Swaan (voormalig lid Raad van Bestuur/CFO ABN AMRO en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank), Wim van den Goorbergh (voormalig vice-voorzitter/CFO van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland) en Sylvester Eijffinger (hoogleraar Financiële Economie aan de Universiteit van Tilburg, Bestuurslid van het European Banking Center te Tilburg en Lid van het Monetaire Experts Panel van het Europese Parlement). De commissieleden hebben allen ervaring en expertise op het gebied van bankpraktijk, toezicht, monetair beleid en de werking van de geld- en kapitaalmarkten.

De Adviescommissie toekomst banken presenteert haar eindrapport naar verwachting in het voorjaar van 2009. De adviescommissie zal over de inhoud van het rapport een dialoog voeren met betrokken partijen, waarbij het commitment van de banken aan de resultaten voorop staat.