Landschappen geven burgers een stem

24/11/2008 12:50

De Landschappen

De 12 provinciale Landschappen zorgen voor aankoop en beheer van waardevolle natuurterreinen. Tevens behartigen zij als geen ander de belangen van de burgers als het gaat om natuur en landschap. Nu de ministerraad de Agenda Landschap heeft gepresenteerd en de bewoners van Nederland wil betrekken bij het landschap, roepen de 12 Landschappen iedereen op om beschermer van hun Landschap te worden.

In de plannen van minister Verburg is te lezen dat de regie van de zorg voor het landschap bij de provincies komt te liggen. Langs bestaande financieringslijnen, zoals het Investeringsbudget Landelijk Gebied en via nieuw op te richten landschapsfondsen, moeten de plannen worden vormgegeven. Maar ook aan bedrijven en burgers vraagt zij om een duit in het zakje te laten vallen. Het landschap is immers van iedereen en voor iedereen.

Van de provincies wordt verwacht dat zij structuurvisies gaan opstellen, samen met alle partijen die zich met het landschap bezighouden. De 12 Landschappen zijn bereid om hier aan mee te werken. Sterker nog, zij werken al jaren samen met de provincies. Door een aantal Landschappen zijn ook al landschapsfondsen opgericht. Daarnaast steunt een groot aantal bedrijven het Landschap in de eigen provincie.

Voor burgers geldt dat zij de kans hebben om via het Landschap in hun provincie hun stem te laten horen. Via dit kanaal kunnen zij als groep hun invloed uitoefenen en zorgen voor een mooi landschap in hun eigen omgeving. Deze rol van de Landschappen als belangenbehartiger is weinig bekend. Toch draagt iedere donateur direct bij aan de zorg voor de natuur in de eigen omgeving.

De 12 Landschappen zijn de ideale organisaties voor zowel de overheden als de burgers om te zorgen voor een mooie leefomgeving. Het is dan ook goed dat al 300.000 beschermers het Landschap in hun provincie steunen.





http://www.delandschappen.nl