Gemeente Rotterdam

De eerste stap op weg naar een klimaatbestendige water(kennis)stad is gezet: op dinsdag 11 november vond het watercongres plaats. Thema was 'Rotterdam waterstad'. Aanleiding: de lancering van Rotterdam Climate Proof én de nieuwe opleiding Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam. Beiden een stap in de richting van een waterbestendig Rotterdam.

Gemeentewerken en Hogeschool Rotterdam organiseerden daarmee een dag vol presentaties, discussies en workshops. Ook werden er concrete afspraken gemaakt. Zo sprak IBM de wens uit nauw te willen samenwerken met Rotterdam. En er werd alvast een kenniscontract gesloten tussen de Hogeschool Rotterdam en Dura Vermeer.

Samen werken aan toekomstig waterbeleid
Het congres bestond uit een ochtend- en een middagprogramma. 's Ochtends leverden onder meer Lucas Bolsius (wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte), Arnoud Molenaar (programmamanager Rotterdam Climate Proof), Ruud Lubbers (voorzitter International Advisory Board) en Hans Beekman (directeur Stadshavens) hun bijdrage. In het middagprogramma volgden tal van workshops, een rondleiding over de campus en de uitslag van de Aqualiner-ontwerpwedstrijd. In verschillende stands van betrokken partijen werd bovendien informatie verstrekt over innovatieve projecten van bedrijven, instellingen en de gemeente. Ruud Lubbers constateerde tevreden dat de adviezen van de International Advisory Board voortvarend ter hand zijn genomen. 'Rotterdam wordt steeds actiever op het hele Klimaatdossier: zowel de bronaanpak als de klimaatbestendigheid', aldus Lubbers.

Belangrijke rol studenten
De aftrap van de middag was de ondertekening van het kenniscontract door Bert Hooijer, van de Hogeschool Rotterdam, en Chris Zevenbergen, van Dura Vermeer. Hogeschool Rotterdam startte dit jaar met de opleiding 'Watermanagement'. De focus ligt hier op deltatechniek, omgevingsmanagement en deltadesign. Voor de studenten is ook een belangrijke rol weggelegd. Zij zullen namelijk voor en groot deel de toekomst van de stad bepalen. Om goed op die taak voorbereid te zijn, besteedt de opleiding ook aandacht aan ondernemerschap. Want niet alleen voor studenten moet de campus aantrekkelijk worden. De 11.000 m2 kantoorruimte zal ook bedrijven aanspreken.

'Broedplaats voor innovatieve ideeën'
Dura Vermeer is nauw betrokken bij de ontwikkeling van een drijvend 'werkeiland' dat begin volgend jaar in de haven gebouwd wordt. De intentieverklaring benadrukt de samenwerking van beide partijen bij de realisatie van projecten op de RDM Campus. 'Een wereldwonder op Hollands formaat', volgens Hooijer. 'Broedplaats voor innovatieve ideeën, een 'living lab". De plek zelf dient daarbij als voorbeeld met de grootste vloerverwarming van Nederland op duurzame energie. Maar liefst 5.000m2 water voor de deur van de campus is gereserveerd voor experimenten. 'Om te kunnen leren van de ruimte', verheldert Chris Zevenbergen.

Ontwerpwedstrijd Aqualiner
Met de uitslag van de ontwerpwedstrijd werd de middag afgesloten. Kwannie Tang kan - net als iedere Rotterdammer - haar winnende ontwerp vanaf januari op ware grootte bekijken. Vanaf dat moment, waarop ook de eerste studenten hun intrek op de campus nemen, is de 'gepimpte' Aqualiner te zien tussen de Willemskade en de campus. 'Want het succes van de RDM Campus, en daarmee de toekomst van het Rotterdamse watermanagement, zit in en goede ontsluiting van het gebied', sloot Bert Hooijer af.

Bron: Gemeentewerken, 24-11-2008