Gemeente Assen


Eén kledinginzamelaar voor Assen

Assen, 24 november 2008

De gemeente wil vanaf januari 2009 alle textiel en kleding laten inzamelen door één professionele organisatie. Voorlopig voor drie jaar. Om in aanmerking te komen kunnen professionele instellingen zich aanmelden. De gemeente wil met deze werkwijze meer textiel ophalen.

Op dit moment zamelen verschillende landelijke organisaties maandelijks kleding in in Assen. Ook staan er op veertien locaties in de stad textielcontainers. Toch blijft het resultaat achter bij de doelstelling uit het Landelijk Afvalbeheerplan. Dat komt bijvoorbeeld omdat inzamelaars zich louter richten op dichtbevolkte delen van de stad of omdat organisaties op het laatste moment afblazen.

Vermoedelijk boekt één inzamelaar meer resultaat. Voorwaarde is dat deze 100%-dekking van alle huishoudens garandeert en ook de andere verplichtingen nakomt. Daarom krijgt één organisatie vergunning voor de huis aan huis inzameling én de containers. Voordeel voor de gemeente is dat er minder textiel bij het restafval terechtkomt, met als gevolg lagere verwerkingskosten.