Gemeente Spijkenisse


Boeiend debat `Werken zonder drempels' in Spijkenisse tijdens Week van de Chronisch Zieken

24 november 2008

Opening fototentoonstelling

Ondersteund door een aantal prikkelende stellingen hebben negen werkzoekenden met een arbeidshandicap en negen werkgevers met elkaar gediscussieerd over de kansen en beperkingen van chronisch zieken op de arbeidsmarkt. Het debat `Werken zonder drempels', dat werd geleid door RTV Rijnmond-presentatrice Suzanne Mulder, vond donderdagmiddag 13 november plaats in de Burgerzaal van de Gemeente Spijkenisse. Een deskundigenpanel (UWV, CWI en arbeidsadviseur) gaf toelichting op specifieke vragen en opmerkingen.

`Werkzoekenden met een arbeidshandicap hebben evenveel kans op een baan als ieder ander.'
`Er zijn veel voorzieningen waarvan mensen met een arbeidshandicap gebruik kunnen maken als ze gaan werken.'
`Werknemers met een arbeidshandicap vragen (te)veel aandacht van hun werkomgeving.'
`Het in dienst nemen van een medewerker met een arbeidshandicap geeft veel rompslomp en kost veel geld.'
Over deze stellingen waren de meningen van de deelnemers natuurlijk vaak verdeeld, maar het debat leidde zeker ook tot een beter inzicht in de materie, meer begrip voor elkaar en zelfs ook vervolgafspraken. Een paar reacties:

- Is de naam chronisch zieken of arbeidsgehandicapten wel een gelukkige keuze? Vooral de doelgroep ervaart deze benaming als minder positief. De suggestie werd gedaan om te spreken over mensen met een beperking.

- Over het algemeen overheerste de mening dat arbeidsgehandicapten best kansen hebben op de arbeidsmarkt. "Maar je moet wel geluk hebben dat een werkgever affiniteit heeft met de doelgroep", werd ook opgemerkt.

- Werkgevers weten vaak ook niet wat de risico's zijn bij het in dienst nemen van een `gezonde werknemer'. Bij een arbeidsgehandicapte weet je tenminste dat ze gemotiveerd zijn.

- Er waren ook een paar kritische opmerkingen aan het adres van UWV. Regelingen zijn vaak ondoorgrondelijk. Beide groepen zouden liever meer maatwerk: 1 persoon, 1 dossier, 1 contactpersoon. Werkgevers willen vooral begeleiding van het UWV om dingen voor elkaar te krijgen. "Geld is niet zo belangrijk. We willen vooral geen rompslomp."

- Voorgesteld werd ook nog een kliklijn in te stellen én een forum te openen als platform voor ieders ideeën en ervaringen. De deelnemers zorgden al met al voor een zeer levendig debat, waarin een grote betrokkenheid bij beide groepen duidelijk werd.

Voorafgaand aan het debat werd de reizende fototentoonstelling `Werk aan de winkel, diversiteit op de arbeidsmarkt' geopend door wethouder Hanneke Hamerslag. Deze tentoonstelling, samengesteld door Movisie in het kader van het Europees Jaar van de Gelijke Kansen, zet de kijker aan het denken over de positie van mensen met een achterstand. Tot eind november zijn de foto's te bekijken in het Werk en Zorgplein in Spijkenisse.