Gemeente Dirksland


Goeree-Overflakkee ligt ook in Zuid-Holland!

Op zaterdag 22 november jl. vond in Roelofarendsveen het eerste Plattelandsparlement Zuid-Holland plaats, een initiatief van de ZH Vereniging van Kleine Kernen. Een delegatie uit Goeree-Overflakkee bezocht het evenement.

Het belang van het platteland en zijn bevolking moet worden erkend en het gebied moet niet enkel ten dienste staan van de (grote) steden. Het politieke klimaat moet veranderen om actief burgerschap de ruimte te geven die het verdient. Twee van de stellingen die werden geformuleerd door de werkgroepen tijdens het Plattelandsparlement in Roelofarendsveen. De aanwezige statenleden en bestuurders kregen het dorpsplan Melissant van Akkie Krouwel en Nel Mijnders aangereikt en de Positieve PlattelandsVerklaring Goeree-Overflakkee werd aangeboden door Jan Trompper.

Opvallend vaak werd deze middag gesproken over Het Groene Hart. Maar de grote afvaardiging van ons eiland heeft er zaterdag in Roelofarendsveen voor gezorgd dat Goeree-Overflakkee goed op de kaart werd gezet van de Statenleden. Commissaris van de Koningin Jan Franssen, zelf van oorsprong een plattelandsjongen, riep de aanwezigen op om met zelfbewustzijn en kracht hun belangen op de agenda te zetten.

aanbieding dorpsplan Melissant Permanent gesprek Iedereen wil het open gebied -met de groene weiden waar Nederland zo om bekend staat- zoveel mogelijk behouden. Maar de druk neemt toe. Niet alleen vanuit de Randstad. Door de klimaatsverandering zal er meer rivierwater geborgen moeten worden. Er zijn maatregelen nodig om het binnendringen van zout water tegen te gaan en de langere periodes van droogte op te vangen. Franssen meent dat schaalvergroting geen bedreiging vormt, maar enorme kansen biedt. We moeten werken aan nieuwe vormen van democratische impulsen. De betrokkenheid van mensen, vorm en inhoud geven. Er zou een platform moeten zijn voor uitwisseling van ideeën. In dit licht gezien is het bijzonder wrang dat de provinciale subsidie voor de Zuid-Hollandse Vereniging van Kleine Kernen wordt stopgezet. Dorien Kickert, secretaris van deze club: De beslissing is al gevallen. Onder de vele aanwezigen is er echter hoop dat er nieuwe wegen komen om het platteland te vertegenwoordigen.

Uit de gehouden gezamenlijke elektronische enquête over de stellingen die door de werkgroepen waren aangedragen, bleek een grote overeenkomst. De inzet en betrokkenheid van de provincie bij de plattelandsgemeenten werd als onvoldoende beleefd. Ondanks allerlei zaken die de provincie goed regelt. Dat was de belangrijkste boodschap van deze dag, die de Statenleden in hun boodschappenmandje konden meenemen. De provincie nieuwe stijl dient verder met de gemeentes tot een goede afstemming te komen wat betreft de taakverdeling. En uit al het voorgaande bleek dat de communicatie (van boven naar beneden) verbeterd kan worden. Als laatste stemden de aanwezigen voor een vervolg op het Plattelandsparlement.

Het Plattelandsparlement werd georganiseerd door de Zuid-Hollandse Vereniging Voor Kleine Kernen (ZHVKK), Netwerken Sociale Initiatieven Zuid-Holland (NSI Zuid-Holland), de Koninklijke Heidemaatschappij (KNHM) en de Rabobank.

Bron: Stichting Podium.

Foto: Schrijfbedrijf Evers van der Waart