Vereniging Milieudefensie

Tienduizenden handtekeningen voor Nederlandse Klimaatwet

'Wat Woorden en Akkoorden' winnaar blogbattle

Amsterdam, 24 november 2008 - Weblog "Wat Woorden en Akkoorden" is de winnaar van de Klimaatwet-blogbattle van Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief (JMA). Blogbeheerder Marie-Anne de Graauw krijgt morgen de prijs, een backpack met ingebouwd zonnepaneel. In totaal hebben ruim 75 duizend mensen getekend voor de invoering van een Klimaatwet. Op 27 november worden de handtekeningen aangeboden aan Tweede-Kamerleden van de commissie Milieu.

Weblog "Wat Woorden en Akkoorden" installeerde, net als 54 andere blogs- en hyvespagina's, een speciale plug-in. Hiermee konden bezoekers van de blog hun handtekening voor een Klimaatwet zetten. De winnende blog heeft 297 handtekeningen opgehaald, de blog "Het Kan Wel" werd tweede met 228 handtekeningen. Tim Remmel, die met de Hyves-pagina "Klimaatheld" 125 handtekeningen ophaalde, eindigde als derde.

De blogbattle is onderdeel van de klimaatwetcampagne van Milieudefensie, JMA en zo'n dertig andere milieu- en ontwikkelingshulporganisaties. In totaal zijn er 75.000 handtekeningen opgehaald, die aanstaande donderdag 27 november om 15.00 uur op het Plein in Den Haag worden aangeboden aan Tweede-Kamerleden van de commissie Milieu.

Met de invoering van een Klimaatwet worden maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan in de wet verankerd. Het kabinetsdoel om in 2020 de broeikasgasuitstoot met 30 procent te verminderen wordt opgeknipt in haalbare tussendoelen: elk jaar minstens 3 procent minder. Of het kabinet deze klimaatprestaties haalt, wordt jaarlijks door de Tweede Kamer gecontroleerd.

De blogbattle is een online-wedstrijd waarbij webloggers werden uitgedaagd om zo veel mogelijk handtekeningen in te zamelen om de oproep voor invoering van de Klimaatwet te ondersteunen. De Klimaatwet-campagne is georganiseerd door Milieudefensie, JMA en zo'n dertig andere milieu- en ontwikkelingshulporganisaties.