Nederlands Architectuurinstituut

Wie maakt ons land? - Het Land van Gouden Piramides - Opdrachtgeverschap in Nederland, van 22 november 2008 tot en met 22 februari 2009 in het NAi in Rotterdam
Tentoonstelling: 22 november 2008 - 22 februari 2009

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikt zaterdag in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de Gouden Piramide uit, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Met de tentoonstelling `Het Land van Gouden Piramides - Opdrachtgeverschap in Nederland' biedt het NAi de uitreiking van de prijs een uitgelezen podium. De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM, LNV, OCW, en V en W.

Maak ons land
In het kader van de manifestatie `Maak ons land' (tot en met 3 mei 2009), waarin het NAi fungeert als werkplaats om samen met de bezoekers een visie te ontwikkelen op hoe Nederland moet worden ingericht, presenteert het instituut de tentoonstelling `Het Land van Gouden Piramides'. Met deze tentoonstelling wil het NAi de aandacht vestigen op het feit dat alles om ons heen in opdracht gebouwd, gemaakt en ontwikkeld wordt. Opdrachtgevers kunnen overheden en bedrijven zijn, maar ook particulieren zoals u of uw buurman. Wie maakt ons land en wat komt daarbij kijken?

Gouden Piramide
In de tentoonstelling `Het Land van Gouden Piramides' zijn de vijf genomineerden van de Gouden Piramide 2008 en de winnaars van de afgelopen vijf jaar te zien. Daarnaast wordt er een aantal projecten getoond dat duidelijk maakt met welke problemen opdrachtgevers te maken kunnen krijgen en wat goed opdrachtgeverschap is. Bij elk project komt de visie van de opdrachtgever terug en het vaak ingewikkelde proces om deze visie om te zetten in een concreet resultaat. Een resultaat dat uiteindelijk niet alleen voor de opdrachtgever belangrijk is, maar voor ons allemaal.

De genomineerden voor 2008
De genomineerden dit jaar zijn Unilever Nederland BV met de Brug/de Kade in Rotterdam, Gemeente Amsterdam/J.E.A. Boomgaard met het stadsarchief De Bazel in Amsterdam, Stichting Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid met het gelijknamige project in Hilversum, Vereniging van Vijven met Villa van Vijven in Almere, Via Projectontwikkeling BV met Huis de Wiers in Nieuwegein.

Meer informatie over de manifestatie en de tentoonstelling staat op www.nai.nl. `Het Land van Gouden Piramides' wordt mede mogelijk gemaakt door VROM/Atelier Rijksbouwmeester.