Gemeente Zoetermeer

Wethouder Speel vraagt aandacht voor huiselijk geweld

Thema: 'Geweld in huis raakt kinderen'

Tijdens de landelijke Week Zonder Geweld, die maandag 24 november is gestart, doet Zoetermeer met verschillende activiteiten mee om aandacht te vragen voor huiselijk geweld. Dit jaar is het thema: 'Het kind als getuige'.

Op donderdag 27 november om 9.30 uur hangt wethouder Frank Speel, staande op een hoogwerker, aan het Stadhuisplein een spandoek op, waarna hij samen met wijkagenten en hulpverleners in gesprek gaat met het winkelend publiek en informatiematerialen uitdeelt in het Stadshart.

Naast de actie in het Stadshart verzorgt de Stichting De Jutters (Centrum voor Jeugd GGZ Haaglanden) donderdag 27 november op het Erasmus College lessen over huiselijk geweld aan leerlingen van de derde klas VMBO en HAVO/VWO.
Gedurende de hele week zijn jongeren van Go4it in het Stadshart en de Dorpsstraat op de been om folders te verspreiden van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG).

Informatiematerialen worden ook verspreid via het Jongeren Info Punt (JIP), de Bibliotheek en de gemeentelijke wijkposten.

Voor het thema 'Het kind als getuige' is dit jaar gekozen omdat er nog steeds veel onwetendheid is over de effecten die ruzies van ouders op kinderen hebben. Doel van de actie is mensen meer bewust te maken van de gevolgen van huiselijk geweld voor kinderen en om meer bekendheid te geven aan het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in de Haagse regio.

Sinds september werken in Zoetermeer verschillende instanties nog nauwer samen dan voorheen als het gaat om het bestrijden van huiselijk geweld. Zo zijn Algemeen Maatschappelijk Werk, Bureau Jeugdzorg, daderhulpverlening, reclassering en de politie gestart met de 'Zoetermeerse aanpak'.

Dat wil zeggen dat de hulpverleners zich over elk gezin buigen en met elkaar de doelen beschrijven om mensen te helpen te stoppen met het geweld. De politie neemt hierin een centrale rol in.

Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (telefoon 0900 - 0443322) geeft 24 uur per dag en 7 dagen per week advies, informatie en ondersteuning aan alle betrokkenen bij huiselijk geweld. Bellen kan ook anoniem. De medewerkers van het Steunpunt luisteren naar vragen of problemen en zoeken samen met de hulpvragende naar een oplossing. Bovendien hebben zij een geheimhoudingsplicht. Het Steunpunt is bedoeld voor inwoners uit Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Zoetermeer. Meer informatie is te vinden op www.huiselijkgeweldhaaglanden.nl. Op deze site is ook via de e-mail contact te leggen.