Provincie Noord-Holland

Betere doorstroming A10

24-11-2008

Vanaf maandag 24 november 2008 krijgen bezoekers van wegrestaurants en tankstations in en rond Amsterdam informatie over het project Verbeteren doorstroming A10.

Animatiebeelden geven weer op welke wijze de reistijd voor weggebruikers van de A10 korter wordt. De film is onderdeel van tal van communicatiemiddelen die worden ingezet en is tot 15 december te zien.
De gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Stadsregio Amsterdam en Rijkswaterstaat werken samen om de doorstroming van het verkeer op de A10 en de aansluitende regionale wegen te verbeteren. Een scala aan slimme maatregelen leidt tot een betere doorstroming op de A10. Ook wordt voorkomen dat er een te grote druk op de stedelijke wegen komt.

Als eerste stap naar een verbeterde doorstroming op de A10 staat er vanaf december een toeritdoseerlicht (TDI) op het merendeel van de 35 toeritten. Vervolgens vindt in het voorjaar van 2009 een koppeling plaats tussen deze doseerlichten en de verkeerslichten op de wegen naar de A10. Op deze wijze is het mogelijk het verkeer dat de A10 op gaat nog beter te regelen. Daarnaast komen dynamische route informatiepanelen in de berm (bermDRIPs), die zorgen voor actuele verkeersinformatie aan weggebruikers op weg naar de A10.

De reeks toeritdoseerlichten wordt in 2009 aan verkeerslichten in de stad gekoppeld. Vervolgens, als alle toeritdoseerlichten en verkeerslichten verbonden zijn is het mogelijk om de hoeveelheid verkeer dat de A10 op gaat te regelen. Hierdoor wordt de reistijd voor de weggebruiker op de A10 korter. Wel kan het zijn dat weggebruikers bij de toeritdoseerlichten iets langer moeten wachten. Maar de meeste weggebruikers krijgen per saldo voordeel: kortere reistijd naar bestemming en betere doorstroming op de A10.

Communicatie
Naast de animatiefilm zijn onder andere bij bedrijven, tankstations en stadsdeelkantoren factsheets en posters verspreid. Vanaf begin 2009 komen informatiepanelen bij stadsdelen van Amsterdam. Door het informeren van de weggebruikers van de A10 en de bewoners van Amsterdam en omgeving, verwachten de partijen dat zij beter op de hoogte raken van de voordelen die het project Verbeteren doorstroming A10 oplevert voor de weggebruikers van de A10.

Verbeteren doorstroming A10 maakt deel uit van het programma filevermindering op de korte termijn van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (FileProof), dat bestaat uit meer dan vijftig projecten in uitvoering. Doel van het programma is het vergroten van de bereikbaarheid en het verbeteren van de doorstroming van het verkeer.

Nieuwsredactie